33 de cazuri de gripă au fost semnalate în judeţul Olt, din octombrie 2016 şi până în prezent, transmite Direcţia de Sănătate Publică. 15 dintre aceste cazuri au fost depistate recent.
Din numărul total de cazuri confirmate, în cazul a 32 a fost vorba de virusul gripal tip A subtip H3N2, iar unul cu virusul gripal tip B. 30 dintre pacienţii cu gripă au fost izolaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, iar trei în Spitalul Municipal Caracal.
Miercuri, doar patru dintre pacienţi mai erau internaţi, la Slatina.
Gripa nu a ţinut cont de vârstă şi a afectat copii, tineri, dar şi vârstnici. Pacienţii nu fuseseră imunizaţi antigripal.
Cele 15 cazuri recente s-au prezentat la S.J.U.Slatina cu simptomatologie compatibilă cu gripa, respectiv: febră, debut brusc, dispnee, tuse, expectoraţie, cefalee, rinită, coriza, stare generală alterată, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul.
“In urma rezultatelor de laborator, cele 15 cazuri au fost confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti. Cazurile confirmate sunt cu vârste cuprinse între 19- 81 ani; Evoluţia cazurilor a fost favorabilă.10 din cele 15 cazuri au prezentat la internare şi alţi factori de risc”, potrivit DSP Olt.
Din fericire, până în prezent, în judeţ nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gripei.
Recomandările Direcţiei de Sănătate Publică – Olt privind limitarea extinderii infecţiei virale, inclusiv gripa:
- Respectarea măsurilor de igienă individuală– spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie;
- Evitarea aglomeraţiilor de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie;
- Curăţarea şi dezinfectarea veselei şi tacâmurilor, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav;
- Evitarea schimbărilor bruşte de temperatură;
- Folosirea şerveţelelor de hârtie pentru a acoperii gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
- Respectarea unui regim sănătos de viaţă– alimentaţie bogată în legume şi fructe, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor;
- Consumul de lichide pentru o hidratare suficientă ( apă, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere, supele calde de pui sunt cela mai bune alegeri); în plus ajută la diminuarea simptomelor;
- Evitarea alcoolului, cofeinei pentru ca acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;
- Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18- 22 grade C;
- Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o încăpere corespunzătoare din punct de vedere igienic ( luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24- 26 grade C);
- Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
- Adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului;
- Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, raceală sau infecţii respiratorii superioare.