Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Vâlcea se pregăteşte de Paşte.
Comisarii CJPC vor verifica modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi comercializare a peştelui şi conservelor de peşte, precum şi a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale. Pe lista comisarilor de la Protecţia Consumatorului se află carnea preambalată, ciocolata şi produse din cacao, ouă, vopsea de ouă, vinul, dar şi cozonacul.
De la începutul anului comisarii CJPC Vâlcea au efectuat acţiuni de control de verificare a modului în care se respectă prevederile legale în unităţile de alimentaţie publică (restaurante, unităţi fast-food, terase, rotiserii, braserii, cofetării etc), unitati de învăţământ – şcoli, grădiniţe, cantine, chioşcuri în incinta unităţilor de învăţământ etc., conform unui raport prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de miercuri.
„Au rezultat următoarele aspecte: număr operatori economici controlaţi – 65, număr operatori economici cu abateri – 46, număr sancţiuni aplicate – 46, din care: avertismente 17, amenzi 29, în valoare totală de 61.200 lei. Printre abaterile constatate menţionăm: neînscrierea sau neevidenţierea în listele meniu a ingredientelor cu efect alergen pentru preparatele culinare;
elemente de identificare-caracterizare incomplete (lipsă cantitatea neta, compoziţia, ingredientele alergene) pentru produsele de cofetărie-patiserie şi sandwich-uri; neafişarea cantităţilor nete pentru diverse preparate culinare, kebab, shaorma, cafea, băuturi alcoolice şi răcoritoare; neafişarea preţurilor pentru băuturile alcoolice şi răcoritoare; utilizarea la preparatele culinare a produsului ”Specialitatea pizzerului” – brânză maturată semitare – produs alimentar cu grăsimi vegetale – denumit incorect ”mozzarella”; comercializarea sub denumirea ”coniac” a băuturii alcoolice ”Alexandrion”, ” se arată în raportul CJPC Vâlcea.