Pregătirea meniului de Paşti necesită an de an ingeniozitate din partea gospodinelor. Fie că este preparată acasă sau comandată de la firme de catering, masa de Paşti trebuie să fie cât mai gustoasă, dar în acelaşi timp să fie şi pentru buzunarul tuturor.
Ca în fiecare an, vedeta sărbătorii pascale este carnea de miel. Medicii de specialitate recomandă ca aceasta să fie consumată cât mai des, fiind considerată una dintre cele mai sănătoase alimente care conţine proteine.
Cu puţine grăsimi şi calorii, carnea de miel este de bun augur şi pentru doamnele şi domnişoarele care ţin la siluetă.
Bugetul minim pe care o familie trebuie să-l aibă la dispoziţie pentru masa de Paşti este de 450 lei. Asta, în cazul în care gospodinele aleg să prepare mâncarea acasă, cu alimente cumpărate din hipermarketuri şi pieţe. În cazul în care doamnele aleg ca meniul să fie livrat de o firmă de catering, preţul poate depăşi chiar 1.000 de lei.
Masa tradiţională de Paşti va conţine mult-aşteptata friptură de miel, sarmale, drob, pască, vestitele ouă roşii, aperitive, băuturile alcoolice şi răcoritoare, precum şi ingredientele necesare pentru ca felurile de mâncare să poată fi pregătite acasă.
Nea Ionică, aşa cum îl numesc apropiaţii, locuieşte la ţară de când se ştie. Întreaga viaţă şi-a dedicat-o gospodăriei, creşterii animalelor, pe lângă rolul de cap al familiei pe care l-a respectat ca la carte. De câţiva ani încoace şi-a transformat mai bine de jumătate din terenul pe care îl deţine, într-o afacere. Bărbatul se ocupă de creşterea oilor, an de an.
,,De mai bine de şapte ani cresc oi. Am auzit că acum se poartă să consumăm alimente bio, iar clienţii mei sunt întotdeauna mulţumiţi de carnea de miel pe care o cumpără şi se întorc an de an la mine. Kilogramul de miel netăiat costă la mine în jur de 15 lei, dar clienţilor fideli le fac o reducere’’, a povestit nea Ionică.
Vânzarea nu merge ca pe roate
Crescătorii de oi se plâng că preţul cărnii este în scădere faţă de alţi ani şi vânzările nu merg atât de bine.
,,Lumea nu prea consumă atât de mult carne de miel. Majoritatea se îndreaptă acum tot către carnea de porc, curcan sau pui, iar nouă vânzările ne-au scăzut destul de mult. Chiar dacă lăsăm considerabil din preţ, nu mai sunt vânzările cum erau odată’’, a povestit un alt crescător de oi.
În supermarketuri, preţul kilogramului de carne de miel se dublează
În supermarketuri, preţul cărnii de miel ajunge să depăşească chiar şi 24 lei, iar crescătorii de oi vând kilogramul de miel viu cu preţuri cuprinse între 12-15 lei.
Există destul de mulţi români care apreciază gustul fraged al preparatelor din miel şi abia aşteaptă să le prepare în prag de sărbătoare.
,,Sunt consumatori fideli de carne de miel. Este cea mai sănătoasă carne şi după părerea mea şi a familiei mele mielul este unul dintre cele mai curate animale. Noi preparăm diverse feluri de mâncare ce conţin carne de miel şi în timpul anului, nu numai de Paşti’’, a spus Radu M., 39 ani.
Verdeţurile de sezon, la mare căutare de Paşti
Kilogramul de drob gata preparat porneşte de la 11 lei şi poate ajunge şi la 50-55 lei. Cei care preferă drobul, dar nu şi gustul de miel, pot alege drob din piept de pui sau curcan. Pentru aperitiv, verdeţurile specifice sezonului, împreună cu brânzeturile şi muşchiul file pot ajunge la 50 lei/ platou. Cele mai bune verdeţuri sunt cele achiziţionate din piaţă, direct de la comercianţii români. Astfel, o legătură de ceapă verde şi usturoi poate costa 2 lei, ridichile roşii – 2,50 lei, iar salata verde-3 lei rădăcina. Roşiile şi castraveţii ocupă şi ele loc de cinste în meniul de Paşti. Un kilogram de roşii poate ajunge la 7 lei, în timp ce kilogramul de castraveţi româneşti poate costa şi 9 lei. Persoanele care doresc să includă şi peşte în meniul de Paşti trebuie să ştie că un kilogram de somn proaspăt ajunge la 25 lei, în timp ce somonul poate costa şi 40 lei/kg.
Firmele de catering pun la dipoziţia clienţilor mai multe feluri de meniuri pentru masa de Paşti. Astfel, românii au de unde alege pentru a avea parte de o masă copioasă alături de cei dragi. Buget să fie, iar preparatele apar imediat pe masa de Paşti!