joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Cod Galben și Portocaliu de inundații

Nivelul Dunării a depășit cotele de inundații, anunță Administrația Bazinală de Apă Jiu.

Conform diagnozei INHGA- CNPH debitul Dunarii la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost in crestere pana la valoarea de 11800 mc/s, situandu-se peste media multianuala caracteristica lunii martie (6700 mc/s).

La ora 06.00 nivelurile pe fluviul Dunărea, se situează peste COTELE DE APARARE, la stațiile hidrometrice:

Policlinica Buna Vestire Craiova

COTA DE INUNDATIE la statiile hidrometrice:

  • Calafat, H = 629 cm (CI + 29 cm), tendinta este de scadere.

  • Bechet, H = 664 cm (CI + 64 cm), tendinta este de crestere.

COTA DE ATENTIE la statia hidrometrica:

  • Gruia, H = 662 cm (CA + 52 cm), tendinta este de scadere.

Este in vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 14, COD GALBEN SI COD PORTOCALIU pana pe data de 18.03.2016 ora 18.00 ce vizeaza creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE pe fluviul Dunarea.

În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA -CNPH va fi stationar la valoarea de 11900 mc/s, situandu-se peste media multianuala a lunii martie (6700 mc/s).

Pentru intervalul 13.03.2016–17.03.2016 conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias),va fi in crestere pana la valoarea de 12000 mc/s in ultimile trei zile ale intervalului de prognoza, situandu-se peste media multianuala a lunii martie (6700 mc/s).

Măsuri întreprinse de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj:

S-au alcatuit echipe de intervenţie operativă formate din cadre TESA şi muncitori, sub directa îndrumare a inginerului şef şi directorului S.G.A Dolj, care monitorizează permanent lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor (diguri pe raza judeţului Dolj, începând de la limita cu judeţul Mehedinti, comuna Salcia, pâna la Dăbuleni, limita cu judeţul Olt).

Fiind înregistrate depăşiri ale Cotei de Inundaţie la Calafat şi Bechet, cele două formaţii de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ au trecut la monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare (diguri), cât şi zonele libere riverane ale fluviului Dunărea, în special zonele critice cuprinse în planurile de apărare, de pe întreg teritoriul administrativ al judeţului Dolj astfel:

Formaţiile de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ sunt asigurate cu formaţii de intervenţie, dotate cu materiale şi mijloace pentru eventuale interventii operative dacă situaţia o va impune astfel:

– forţe de intervenţie alcătuite din agenţi hidrotehnici 39 şi 4 tesa; autoturisme 4; mijloace de intevenţie 14 (autoutilitare, tractoare, autobasculante, buldoexcavatoare, încarcătotor multifuncţional); materiale de intervenţie: 17000 saci, 2000 mp geotextil, 2 instalaţii de iluminat, 450 kg absorbant pentru poluări, 5 baraje reţinere produse petroliere, 1800 pari lemn, 80 mc cherestea de răşinoase, nisip.

 

EFECTE ÎNREGISTRATE ÎN URMA CREŞTERII NIVELURILOR PE FLUVIUL DUNĂREA

Oraş Calafat 

Din informatiile preluate de la agentul hidrotehnic din zona Calafat sunt afectate de cresterea nivelurilor si debitelor suprafetele riverane Dunarii, situate in zonele joase, neindiguite predispuse la inundatii – pasuni si fanete naturale, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculet, fara a fi afectate terenuri agricole, fond forestier, gospodarii si obiective socio-economice.

Pe Dj 553 Calafat – Ciupercenii Vechi situat in imediata apropiere afluviului Dunarea, apa nu a patruns pe carosabil, dar autoritatea publica locala a amenajat o varianta ocolitoare de redirijare a circulatiei in eventualitatea ca situatia o va impune, situata paralel cu Dj 553 pe o lungime de 2.5 km.

Oraş Bechet

Conform informatiilor preluate de la Capitania port Bechet si de la Vama Bechet, datorita cresterii nivelurilor fluviului Dunarea in punctul de trecere frontiera Romania-Bulgaria calea de acces spre feribot este inundata cu o lama continua de apa pe o lungime de 30 m, cu o latime de 20 m si o inaltime a lamei de apa de intre 15 – 25 cm. Circulatia se desfasoara in conditii normale fara restrictii.

La SPET Bechet a fost inundata parcarea pentru autoturismele angajatilor cu o lama continua de apa

pe o lungime de 100 m, cu o latime de 50 m si o inaltime a lamei de apa de 15-25 cm.

Nu s-au semnalat alte evenimente deosebite pana la aceasta ora.    

Politica