luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Virusul Zika alertează autorităţile doljene

Teama de virusul Zika va pune în alertă şi autorităţile din judeţul Dolj. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică informează că Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat autorităţilor publice locale revizuirea programelor de combatere a dăunatorilor, inclusiv a ţânţarilor, în contextul anunţului făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind măsurile de prevenţie împotriva virusului Zika.

Astfel, DSP Dolj informează că în urma creşterii temperaturilor şi urgenţei de sănătate publică de importanţă internaţională, generate de apariţia cluster-ului de malformaţii congenitale şi tulburări neurologice (sindrom Guillain Barre) în posibilă legătură cu infecţia produsă de virusul Zika în Brazilia,  NSP a transmis direcţiilor de sănătate publică judeţene – inclusiv cea a municipiului Bucuresti -recomandarea de a solicita primăriilor luarea unor măsuri.

Astfel, primăriile din Dolj va trebui să pună în aplicare planul de combatere a ţânţarilor prin folosirea substanţelor active pentru combaterea insectelor din specia "Aedes albopictus”. O altă măsură recomandată este intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cu risc de înmulţire a acestora cât şi în jurul spitalelor de boli infecţioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecţie Zika de import.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, se recomandă autorităţilor locale respectarea acţiunilor de prevenţie pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari încep să se înmulţească.

Aceste măsuri de prevenţie sunt destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnaviri, pe teritoriul Romaniei, în contextul alertei generale emise de OMS.

Astfel, pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să poarte îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult suprafaţa corpului evitând astfel expunerea la aceste insecte, să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari, să ia măsuri pentru a ţine aceste insecte departe de casă și să elimine sursele larvare din vecinătatea proprietăţilor pe care le deţin.

Primele decese cauzate de virusul Zika au fost anunţate în Columbia. Cercetătorii brazilieni au detectat virusul în urina și saliva pacienţilor. Columbia a fost a doua ţară de pe lista celor mai afectate de virusul Zika, după Brazilia. Virusul Zika este suspectat că provoacă numeroase cazuri de microcefalie, o malformaţie congenitală la bebelușii ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii. În Brazilia au fost înregistrate circa 1,5 milioane de persoane infectate cu acest virus și au fost confirmate 404 cazuri de microcefalie, 3.670 de cazuri fiind în prezent în curs de examinare.

 

Politica