luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Sentință definitivă în cazul evadatului de la Pelendava. Trei săptămâni de libertate îl „costă” încă un an de pușcărie

Ion Cătălin Picu, tânărul de 21 de ani, din comuna Valea Stanciului, care a evadat în preajma sărbătorilor de iarnă din 2014 de la Penitenciarul Pelendava, unde executa o pedeapsă primită pentru furt calificat, a primit un supliment de pedeapsă de un an de zile. Judecătoria Craiova i-a aplicat acest spor, în noiembrie 2015, iar marți, 8 martie a.c., hotărârea a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova. Tânărul, care a reușit să dispară aproape trei săptămâni, înainte de a fi prins de poliţiștii IPJ Dolj, chiar în comuna Valea Stanciului, are acum de executat mai bine de 3 ani de închisoare și nu oriunde, ci în Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova.

Reamintim că, pe 22 decembrie 2014, în jurul orei 17.40, angajaţii Penitenciarului Pelendava din Craiova constatau că deţinutul Ion Cătălin Picu, în vârstă de 21 de ani, condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, cu domiciliul în localitatea Valea Stanciului, care îşi executa pedeapsa în regim deschis, a dispărut de la punctul de lucru interior – Ferma ELITA aparţinând unităţii de detenţie. Au fost dispuse măsurile de urgenţă în astfel de cazuri, respectiv blocarea căilor de acces, verificarea posibilelor direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din angajaţi ai Penitenciarului Craiova, Penitenciarului Pelendava şi ai Centrului de Detenţie Craiova, precum şi alertarea Inspectoratului de Poliţie Dolj, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră. De asemenea, conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative, care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului. S-au constituit filtre rutiere la toate ieşirile din oraş, fiind făcută publică fotografia tânărului evadat, însă oamenii legii n-au reuşit să-i dea de urmă.

Continuând verificările, poliţiştii doljeni au aflat că tânărul s-ar afla în comuna Valea Stanciului, unde s-ar ascunde pe la amici. În baza informaţiilor deţinute şi a autorizaţiilor emise de Judecătoria Craiova, pe 8 ianuarie 2015, poliţiştii doljeni au descins la cinci adrese unde se bănuia că s-ar putea ascunde Ion Cătălin Picu. Au reuşit să-l găsească în Valea Stanciului, la locuinţa unui prieten, de unde l-au ridicat şi l-au adus la Craiova. Tânărul nu a opus rezistenţă, iar la audiere le-a declarat poliţiştilor că nu a mai suportat puşcăria.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În urma descinderilor, persoana în cauză a fost depistată de poliţişti şi nu a opus rezistenţă. La acţiune au participat poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Poliţia Segarcea şi Secţia de Poliţie Rurală Nr. 13. Pe numele tânărului s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de evadare, acesta fiind dus la penitenciar după audieri”, declara, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol.

Tânărul a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă după ce a fost prins, şi a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evadare, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Craiova pe 28 mai 2015. Pe 10 noiembrie 2015, instanţa a pronunţat sentinţa în dosar. Tânărul a fost condamnat la 1 an de închisoare, care se adaugă la ce mai avea de executat pentru furt calificat: „condamnă inculpatul Picu Ion Cătălin la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evadare. În temeiul art.285 alin. 4 C.p. adaugă pedeapsa de 1 an închisoare aplicată pentru infracţiunea de evadare la 837 zile, rest rămas de executat din MEPI nr.3571/2013 din 19.12.2013 emis de Judecătoria Craiova în baza s.p.3275/14.10.2013 a Judecătoriei Craiova, definitivă prin d.p. nr.946/19.12.2013 a Tribunalului Dolj, urmând ca în final inculpatul să execute pedepsa totală de 1 an şi 837 de zile în regim de detenţie. Deduce din pedeapsa aplicată perioada executată de la 08.01.2015 la zi şi menţine starea de arest a inculpatului. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.11.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Hotărârea nefiind definitivă, Picu a declarat apel, care s-a înregistrat pe 16 decembrie 2015 la Curtea de Apel Craiova. Se pare că între timp s-a răzgândit, pentru că marți, 8 martie a.c., când era primul termen de judecată, tânărul a anunțat că-și retrage apelul: „Se ia act de retragerea apelului formulat de inculpat. Obligă apelantul la 300 lei, cheltuieli judiciare statului, din care 260 lei, onorariu avocat oficiu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de ședință a instanței. În aceste condiții, tânărul rămâne cu suplimentul de pedeapsă primit de la Judecătoria Craiova, urmând să-și execute toată pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova.

 

 

Politica