sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

„Tataie”, la un pas de a ieşi din arest, proxeneţii săi mai stau „o tură”

Craioveanul Iulian Preda, cunoscut drept „Tataie” şi acuzat de procurorii DIICOT Craiova că ar fi coordonat două grupări de proxeneţi şi traficanţi de persoane, este la un pas de eliberare. Judecătorii Tribunalului Dolj au respins, luni, solicitarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de prelungire a arestării preventive pe numele acestuia, dispunând faţă de el măsura arestului la domiciliu. Craioveanul nu a părăsit încă arestul IPJ Dolj întrucât procurorii pot contesta hotărârea Tribunalului. „Tataie” şi alţi şase craioveni au fost arestaţi pe 16 ianuarie, în urma unor descinderi ale poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT Craiova, fiind acuzaţi că au făcut peste un milion de euro din exploatarea sexuală a tinerelor în Italia.

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, luni, 7 martie a.c., să prelungească arestarea preventivă cu încă 30 de zile doar pentru patru din cei cinci inculpaţi aflaţi în spatele gratiilor în dosarul proxeneţilor coordonaţi de „Tataie”. Tocmai pentru coordonatorul reţelei, Iulian Preda, judecătorii au respins solicitarea procurorilor şi au hotărât să-i înlocuiască arestarea preventivă cu arestul la domiciliu:  „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova de prelungire a măsurii arestului preventiv cu privire la inculpaţii: Preda Domenik, Ţurcan Cosmin Petrişor, Preda Ionuţ şi Udilă Rubinaşi.  Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova de prelungire a măsurii arestului la domiciliu cu privire la inculpata Constantin Gabriela. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova de prelungire a măsurii arestului preventiv cu privire la inculpatul Preda Iulian. Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul PREDA IULIAN fost Chiriţă, fost Ţurcan, zis „Tataie”, „Cap” sau „Giuliano” cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj. Procurorii pot contesta hotărârea la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 15 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au descins la 17 adrese din Craiova, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea a două grupări infracţionale organizate specializate în trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Din cercetările poliţiştilor de crimă organizată a rezultat că în perioada 2011-2016  pe raza municipiului Craiova  s-a constituit un grup infracţional organizat format din 5 suspecţi, la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism. S-a reţinut că membrii grupului au determinat sau au înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei a mai multor persoane de sex feminin  obţinând astfel importante beneficii materiale. Mai mult decât atât, pe parcursul anchetei a reieşit faptul că, în paralel, în aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Craiova  s-a constituit un al doilea grup infracţional organizat, format tot din 5 suspecţi, care  prin acte de constrângere fizică sau inducere în eroare a  racolat, transportat şi exploatat sexual mai multe persoane vătămate  prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei, pe teritoriul Germaniei (Berlin), Italiei (Roma) şi Spaniei (Barcelona).  De asemenea, a rezultat că ambele grupări infracţionale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru avea un rol infracţional prestabilit. Veniturile  obţinute  din activitatea infracţională desfăşurată de către cele două grupări sunt estimate la peste 1.000.000 de euro. Poliţiştii au ridicat în urma descinderilor 16 persoane, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie duse, rând pe rând, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri, şapte membri ai grupării fiind reţinuţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infraţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

 

Politica