duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Cine „canibalizează” liberalismul în Craiova ?

Lupta pentru funcţia de primar al oraşului Craiova, din vara acestui an, se confruntă cu o situaţie inedită: aglomeraţia de candidaţi în zona asumată a fi liberală.

Evident, „bolnavul” comunităţii liberale este PNL Dolj, organizaţie aflată în criză profundă, cu tensiuni şi lupte zgomotoase între grupările foste PDL şi foste PNL. Deşi aşteptările erau mari, aceştia s-au mulţumit să-l trimită în competiţia pentru primărie pe Pavel Badea, un candidat controversat, consilier local cu mai multe mandate, cunoscut mai degrabă pentru susţinerea necondiţionată oferită de-a lungul anilor proiectelor PSD. Faptul că în ultimele luni a adoptat un discurs anti-PSD nu mai înşeală pe nimeni. Nu întâmplător şi mai ales după retragerea ruşinoasă a lui Mişu Voicu la Bucureşti, despre Pavel Badea circulă tot mai insistent zvonul că va fi înlocuit cu o altă propunere a PNL, ca încercare a liderilor PNL Dolj de a infirma ceea ce este tot mai vizibil pentru alegători, anume că Pavel Badea pare a fi un „fake” candidat, aruncat în luptă tocmai pentru a creşte şansele de victorie ale candidatului PSD. Dacă se vor confirma zvonurile – pe care noi le considerăm, până la proba contrarie, ca fiind neîntemeiate, chiar dacă sunt insistent dezminţite de Pavel Badea, anume că ar fi subiect într-un dosar DNA – atunci candidatura lui va reprezenta un dezastru pentru PNL Dolj şi orice alt candidat propus nu va face decât să confirme dezastrul. Schema rocadei Stolojan / Băsescu din 2004 nu mai poate funcţiona şi în 2016, mai ales când în rolul fostului prim-ministru Stolojan a fost distribuit fostul fotbalist Pavel Badea.

După steaua tot mai palidă a PNL-ului, un alt candidat face la rândul său agitaţie, în special pe Facebook. Dacă până mai ieri era unul dintre consilierii locali ai mezalianţei PNL / PDL, acum s-a regăsit în calitate de pretendent la fotoliul de primar. Iniţial a fost desemnat de gruparea PDL pentru a fi evaluat alături de alţii în competiţia internă decisă de PNL, dar partidul i-a servit un „exit” dureros, dovedindu-i printr-un sondaj intern că nu are nici măcar umbra unor şanse minime de a fi votat de craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este vorba despre Dan Cherciu, cel care pozează, acum, nu doar în „dezamăgitul” liberalismului craiovean, ci şi în „candidatul independent”. Un independent cel puţin bizar, pentru că de curând a anunţat că va fi susţinut de o alianţă politică la fel de bizară, constituită din noua formaţiune politică M10 înfiinţată de fosta băsistă Monica Macovei şi PNŢ-CD Dolj, un partid lipsit de influenţă electorală.

Despre Dan Cherciu ştim că este vocal, mai ales în spaţiul virtual. Deşi este un candidat de partid, mai exact de alianţă de mini-partide, declamă de câte ori poate că este „independent”. Atacă cu vehemenţă proiectele primarului Lia Olguţa Vasilescu, dar dovedeşte o bizară amnezie. Uită că a votat proiectele şi propunerile făcute de PSD şi / sau primarul în funcţie, în calitatea lui de consilier local al PDL, ulterior PNL. Va reuşi Dan Cherciu să convingă alegătorii că doreşte să candideze la funcţia de primar nu din dorinţa de a-şi satisface marele orgoliul rănit, ci spre binele comunităţii noastre? Discutabil …

L-am lăsat la sfârşit pe „rebelul” Horaţiu Buzatu, mai ales că acesta este personajul identificat de analiştii PSD ca fiind cel mai periculos contracandidat pentru Lia Olguţa Vasilescu. Nu degeabă, omul de afaceri provoacă o nelinişte sporită în rândul grupurilor de interese oculte din spatele PSD şi PNL.

Aflat mereu în căutarea liberalismului veritabil, migrând mereu în interiorul liberalismului românesc spre locuri unde a crezut că acest liberalism este asumat, plecând „cu scandal” din orice formulă politică dovedită a fi fals-liberală, prosper om de afaceri, cu o prosperitate dobândită din activităţile firmelor pe care le deţine şi fără să se fi folosit de contracte cu statul, Horaţiu Buzatu a decis să-şi înfiinţeze propriul partid – Partidul Mişcarea Liberală.

Deşi bine plasat în sondajele tuturor partidelor aflate în competiţie şi implicit, principalul şi singurul contracandidat periculos pentru primarul în funcţie, candidatura lui Horaţiu Buzatu suportă „canibalizarea” din partea lui Pavel Badea şi Dan Cherciu, doi candidaţi fără nicio şansă în lupta cu Lia Olguţa Vasilescu şi totodată, suspectaţi de „gura satului” că vor ajuta, voit sau nevoit, la victoria candidatului PSD.

Aşa cum a fost în mai toată perioada activităţii sale politice, candidatul Horaţiu Buzatu este şi de această dată, singur împotriva tuturor, marea miză a candidaturii sale fiind atât salvarea oraşului Craiova, cât şi a valorilor liberale.

Care ar fi soluţia pentru liberalismul din Craiova?

În contextul arătat, principala soluţie este renunţarea la orgolii din partea lui Dan Cherciu, care prin candidatura lui întemeiată doar pe pasiuni personale, „mănâncă” din voturile lui Horaţiu Buzatu. Deşi Dan Cherciu proclamă necesitatea unirii acelor forţe politice care se doresc alternativă la PSD şi PNL, el refuză să accepte că poziţia minoră pe care o deţine în toate sondajele dovedeşte atât lipsa de şanse a candidaturii sale, cât şi faptul că este pe cale să contribuie la victoria PSD şi a candidatului Lia Olguţa Vasilescu.

O reacţie de om normal şi de politician onest ar fi ca Dan Cherciu să renunţe la candidatură şi să se alăture echipei lui Horaţiu Buzatu, eventual să convingă mica lui alianţă M10 – PNȚ-CD Dolj să-l susţină pe acelaşi Horaţiu Buzatu în lupta pentru salvarea Craiovei şi a comunităţii liberale craiovene.

Pe de altă parte, Horaţiu Buzatu trebuie să rămână perseverent în a promova discursul politic pe care şi l-a asumat pentru candidatura sa: analize pertinente făcute asupra problemelor comunităţii noastre, soluţii viabile, reale şi imediate.

Nu în ultimul rând, Horaţiu Buzatu şi Mişcarea Liberală trebuie să reziste la propunerile tentante şi totodată, prea puţin morale pe care le fac, cu o insistenţă, frecvenţă şi agresivitate tot mai mare, diferite grupuri de interese din Craiova şi de la nivel central care au identificat în persoana lui Horaţiu Buzatu pe viitorul primar al Craiovei. Horaţiu Buzatu trebuie să rămână ceea ce este acum, la nivel de candidatură: un primar pentru craioveni şi pentru Craiova.

Despre PNL Dolj nu mai are sens să discutăm, candidatul Pavel Badea are capacitatea să se excludă singur din lupta pentru funcţia de primar al Craiovei. Asta dacă nu-l vor exclude cumva, între timp, alţii …

 

Politica