luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Năstase: „Dacă încep mişcările de protest, va fi greu de oprit un astfel de tăvălug”

Legea salarizării unitare este Fata Morgana. Aşa consideră profesorul Mircea Năstase, candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Craiova. Năstase a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul trebuie să facă acest proiect de lege, pe care l-a promis, mai ales în contextul în care deja se anunţă proteste în sistemul bugetar.

„Mereu apar amânări, mereu apar promisiuni din partea acestui Guvern tehnocrat. Ceea ce se întâmplă acum cu salarizarea, şi a bugetarilor dar şi în firmele private, nu este un lucru deloc bun şi ca să rămânem o ţară tentată doar din punctul de vedere al salariului mic… asta nu aduce investiţii, nu facem decât să exploatăm forţa de muncă calificată şi aceea foarte puţină, iar pentru tineri nu mai este aplicabilă pentru că oamenii care sunt instruiţi şi educaţi vor şi un trai mai bun, o salarizare mai bună.

Din nefericire, Guvernul nu face niciun pas pentru clarificarea legii salarizării. Acest lucru dăunează tuturor. În plus, există premise de a emite o lege a salarizării şi de a face o creştere în etape, pentru că toate măsurile adoptate de guvernul precedent au început să dea roade. Ca şi bugetar sunt mâhnit de ceea ce se întâmplă. Copiii noştri pleacă din ţară, pe 21 martie se anunţă o grevă japoneză în sistemul sanitar, nu vreau să anticipez, dar e posibil, şi a sistemului de educaţie. Sindicatele nu dorm şi nu vreau ca în acest an atât de important să avem aceste convulsii. De aceea, trebuie să tragem des şi apăsat semnalul de alarmă, până la apariţia măcar a unui draft al acestei legi. Înţeleg că domnul Dâncu va venit cu acest document în această săptămână, dar promisiuni s-au tot făcut. Mai avem răbdare, dar nu ştiu până când, pentru că dacă deja încep mişcările de protest, va fi greu de oprit un astfel de tăvălug”, a afirmat profesorul Mircea Năstase, preşedinte ALDE Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Liderul ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, prezent la conferinţa de presă de vineri, a readus în discuţie problema schimbării din funcţii a prefecţilor. Ion Cupă a precizat că executivul a explicat schimbările prin aceea că prefecţii nu puteau duce la îndeplinire programele guvernamentale. Explicaţia nu este suficientă pentru ALDE care consideră că Guvernul face schimbări politice.

„Ştim cu toţii, programul de guvernare nu a conţinut decât două pagini, atunci când a fost învestit acest guvern. Aşa că, nu vedem cum poţi schimba anumiţi prefecţi spunând doar că nu pot duce la îndeplinire anumite programe. Ar fi trebuit să spună: avem programul acesta şi prefectul de la judeţul Botoşani nu are capacitatea să ducă la îndeplinire acest proiect. Dar, la modul cum pun problema este clar că poate fi schimbat orice prefect şi noi tindem să credem, şi avem semnale foarte clare, că schimbările se fac politic. Noii prefecţi, numiţi săptămâna trecută, sunt foarte clar oameni ai PNL-ului, care, până să fie numiţi prefecţi, erau agreaţi ca posibili candidaţi la alegerile locale.

Este un an crucial pentru politica românească a următorilor patru ani, iar dacă nu tragem aceste semnale de alarmă ar însemna că suntem părtaşi la tot ce se întâmplă. Mai mult decât atât, acest Guvern s-a angajat să facă depolitizare, însă vedem că a început politizarea excesivă. Sunt semnale foarte clare că se politizează în continuare pe structurile de sub Prefecturi, precum companii de stat. Cel mai elocvent exemplu din zona noastră este Complexul Energetic Oltenia. Am văzut cu toţii ce se întâmplă acolo, de cel puţin o lună. Sub directa aprobare sau, să zicem, agreere a domnului ministru al Energiei, împreună cu secretarii de stat, anumite grupuri apropiate fostelor guvernări au început să se joace cu acest Complex Eenergetic care este vital pentru întreaga Oltenie şi nu numai. Ba mută sediul de la Târgu Jiu la Bucureşti, ba disponibilizează 2.000 de oameni, aşa cum se anunţă. Fac structuri organizatorice noi, schimbă oameni, cu unii care au interese politice foarte clare la unele primării. Noi importăm energie în cantitate foarte mare şi facem disponibilizări. În ce ţară trăim? Chiar ne vindem tot?”, a declarat Ion Cupă.

 

ALDE Dolj nu este partid de rezervă al cuiva”

Pe de altă parte, deputatul Cupă a acuzat unii conducători din teritoriu că trimit oameni către ALDE, încercând să facă unele jocuri politice: „Se întâmplă un eveniment foarte ciudat, sunt trimişi oameni din alte partide, la ALDE ca şi când ALDE ar fi roata de rezervă. Eu le transmit tutor, inclusiv partidelor care trimit oameni la noi, că ALDE nu este roata de rezervă a nimănui aici, la Dolj, iar jocurile şi calculele pe care şi le fac prin acele localităţi sunt false. Noi ştim aceste lucuri şi nu suntem părtaşi. Am spus foarte clar noi nu facem alianţe pre-electorale”.

Cupă a dat şi un exemplu în acest sens, povestind că un primar în funcţie, dintr-o localitate din Dolj, a încercat să convingă ALDE să intre în partid, promiţând că va obţine locul de viceprimar şi doi consilieri locali, pentru că şi-a „aranjat” cu alt candidat. Deputatul nu a vrut însă să precizeze cine este primarul cu pricina, nici la ce partid activează acesta în prezent.

 

 

Politica