Fostul viceprimar al municipiului Craiova şi fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, a fost condamnată definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii într-un dosar în care a fost trimisă în judecată în anul 2015 de procurorii DNA Craiova, pentru trafic de influenţă. Alte cinci persoane au fost judecate în aceeaşi cauză, două dintre ele primind pedepse cu suspendare, una cu executare, în timp ce două au fost achitate.
Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, în iunie 2015, trimiterea în judecată a inculpaţilor Radu Smarandache, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj la data faptei, pentru luare de mită în formă continuată, Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova la data faptei, pentru trafic de influenţă în formă continuată, Cristina Mariana Calangiu, viceprimar al municipiului Craiova, acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, Ioana Munteanu, acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de luare de mită şi dare de mită, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, acuzată de trafic de influenţă şi Carmen Lavinia Oprea, şef Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, acuzată de favorizarea făptuitorului.
În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de şef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi a primit, în şase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite sau fără să fie aparţinători ai acestora.
În perioada 2011 – 2015, inculpata Ţenea Rodica, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei şi 8.000 de euro, în total 16.500 euro şi 4.000 lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituţii din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical. În ceea ce o priveşte pe Cristina Calangiu, procurorii anticorupţie au acuzat-o că, tot prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei şi 8.000 euro, în total 50.500 euro şi 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenţi medicali, respectiv infirmieri.
În contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcţii vacante în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj, inculpata Manolache Maria, în înţelegere cu inculpata Munteanu Ioana a pretins şi primit, de la o persoană, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei. În schimbul acestor bani, inculpata Manolache Maria trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs. Ca urmare a faptului că aceasta din urmă nu a promovat examenul, inculpata Manolache Maria i-a restituit suma de 3.000 lei. În plus, pe 31 martie 2015, Oprea Carmen Lavinia l-a avertizat pe Smarandache că este vizat de o anchetă penală, astfel că bărbatul a distrus actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 lei în scopul eliberării unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, inculpatul a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă, după cum au comunicat anchetatorii.
După un an şi jumătate de proces, pe 25 noiembrie 2016, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Cristina Calangiu a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Maria Manolache a primit tot 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Carmen Lavinia Oprea a fost achitată pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului. Radu Smarandache şi Ioana Munteanu au primit câte 3 ani de închisoare cu executare, iar Rodica Ţenea – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
În afară de Carmen Lavinia Oprea, ceilalți inculpați, dar și procurorii DNA Craiova au declarat apel, soluționat vineri, 13 iulie a.c. de Curtea de Apel Craiova. Cristina Calangiu și-a retras apelul, rămânând cu aceeași pedeapsă, în timp ce Radu Smarandache și Rodica Țenea au obținut pedepse mai mici și cu suspendare. Ioana Munteanu s-a ales cu 20 de zile în plus la pedeapsă, iar Maria Manolache a fost achitată: „Ia act de retragerea apelului formulat de inculpata Calangiu Cristina Mariana. (…) Condamnă pe inculpata MUNTEANU IOANA, contopește pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate (1 an și 10 luni închisoare + 1 an și 4 luni închisoare), urmând ca inculpata să execute în final pedeapsa de 3 ani şi 20 zile închisoare. Dispune confiscarea de la inculpată a sumei de 6.100 euro (echivalentul în lei calculat la cursul valutar BNR din ziua efectuării plății) şi a sumei de 1.000 lei, ce au făcut obiectul infracțiunilor. Condamnă pe inculpatul SMARANDACHE RADU la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani. Inculpatul va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la Primăria Municipiului Craiova. Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 3.000 lei ce a făcut obiectul infracțiunii. Condamnă pe inculpata ȚENEA RODICA la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani. Inculpata va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la Primăria Municipiului Craiova. Dispune confiscarea de la inculpată a sumelor de 3.700 lei și respectiv 6.000 euro (echivalentul în lei calculat la cursul valutar BNR din ziua efectuării plății), ce au făcut obiectul infracțiunii. Achită pe inculpata MANOLACHE MARIA. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 13.07.2018”