joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

În memoria Regelui…

Mii de persoane au mers în aceste zile la statuia Regelui Mihai I al României, situată în Piaţa Tricolorului, din centrul Craiovei, pentru a depune coroane de flori şi lumânări în memoria Majestăţii Sale Regale.

Duminică dimineaţa, circa 8.000 de membri (conform organizatorilor) ai Partidului Social Democrat, filiala Dolj, au adus împreună un ultim omagiu Regelui Mihai. Delegaţia a fost condusă de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

25105742_1748818708462241_754275855_nOlguţa Vasilescu a afirmat că nu a fost vorba despre un miting al PSD, așa cum, pe surse, se precizase în mass-media centrală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Probabil că suntem vreo 8.000 de persoane și am venit să aducem un ultim omagiu Maiestății Sale Regele Mihai I pentru că pentru Craiova și pentru Oltenia sunt lucruri pe care le-a făcut și pe care nu le putem uita: a emis decretele de înființare a Universității din Craiova, a Filarmonicii. Nu am vrut să fie un miting. Ştiţi foarte bine că în această perioadă convocasem un miting de protest dar în momentul în care s-a anunţat decesul Majestăţii Sale am anulat orice fel de organizare a mitingului şi astăzi ne aflăm aici, doar conducerea partidului, conducerea organizațiilor locale, consilierii locali, primarii. Administraţia PSD din Craiova a avut tot timpul o relaţie foarte bună cu Casa Regală, dovadă că în 2013, Majestatea Sa a fost numit Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova și am avut vizite dese ale Altețelor Sale Regale”, a declarat Olguța Vasilescu.

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a adăugat: „Ne-am strâns împreună cu structurile locale ale partidului, organizaţia de Tineret, Organizaţia de Femei, de Seniori, PES Activists pentru a aduce un ultim omagiu majestăţii sale. Nu uităm şi suntem recunoscători deoarece printre ultimele decrete regale semnate de Majestatea Sa se află și cele de înființare a Universității din Craiova și a Filarmonicii „Oltenia” Craiova”.

Printre cei prezenţi la marşul organizat de PSD Dolj s-au numărat și primarul Craiovei, Mihail Genoiu, preşedintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, dar şi parlamentari şi primari din judeţ.

depunere-coroana-1Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a mers și vineri la statuia Regelui Mihai I, împreună cu viceprimarul Stelian Bărăgan, administratorul public Sorin Manda, reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local Municipal pentru a depune o coroană de flori.

Am depus, în numele Primăriei și al Consiliului Local Craiova, o coroană de flori la statuia Regelui Mihai I, de lângă Universitatea din Craiova. De numele Regelui Mihai I sunt legate două instituții importante ale orașului nostru: Filarmonica Oltenia și Universitatea din Craiova, ambele înființate de Majestatea Sa în perioada domniei. Am adus, astfel, un omagiu celui ce a fost ultimul Rege al României, Mihai I”, a declarat Mihail Genoiu, Primarul Craiovei.

La sfârșitul săptămânii trecute și o delegație a Partidului Național Liberal, filiala Dolj, a depus o coroană de flori și a aprins candele la bustul Regelui Mihai I al României, monument amplasat lângă Universitatea din Craiova.

Am ales să aducem, în felul acesta, un omagiu Majestăţii Sale, personalitate puternic legată de Municipiul Craiova prin făurirea unor instituţii de educaţie şi cultură, cum ar fi Universitatea din Craiova şi Filarmonica Oltenia.pnl-coroana Dispariţia Regelui Mihai I constituie un moment de reflecție al întregii societăţi româneşti asupra destinului democratic şi euro-atlantic al ţării. Partidul Naţional Liberal apreciază că Majestatea Sa, Regele Mihai I, a fost un lider responsabil, un spirit demn şi un partener istoric şi că rolul Casei Regale a României va fi benefic pentru destinul ţării”, au transmis liberalii doljeni.

După un moment de reculegere, aceștia au mers la Catedrala Mitropolitană Sf. Dumitru din Craiova unde au semnat în Cartea de Condoleanţe şi a transmis un mesaj de susţinere pentru Familia Regală a României.

Și reprezentanții Teatrului Național Marin Sorescu” Craiova au depus o coroană de flori în memoria Regelui Mihai I „ilustră figură a istoriei naționale, personalitate tragică a neamului românesc pentru care valorile cele mai importante au fost țara și poporul său”.

tncDe două ori pe tronul României, lăsat moștenire de la Regele Carol I, Regele Mihai I a domnit într-o perioadă grea pentru țară, culminând cu lovitura de stat de la 23 august 1944, când România iese din alianța militară cu Germania nazistă, printr-un act politic decisiv care avea să înrâurească favorabil încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale din zbuciumatul secol XX.

Alungat o vreme de regimul comunist criminal, Regele Mihai I a suportat cu bărbăție neajunsurile exilului (ianuarie 1948 – aprilie 1992), alături de familia sa căreia i-a insuflat dragostea față de patria pe care nu a părăsit-o spiritual și sufletește, ca unul care reprezintă cu adevărat „depozitarul tradiţiilor şi aspiraţiilor naţionale” (Grigore Gafencu).

O dată revenit în țară, Regele Mihai I s-a dedicat în totalitate recuperării acelui spirit național corupt de propaganda oficială comunistă și a îndemnat la reconciliere și dialog pentru ca țara să nu fie cuprinsă de lehamite, resentiment și dezgust în urma unor politici de învrăjbire, egoiste, nepăsătoare la problemele oamenilor. Discursul său din Parlamentul României, din 25 octombrie 2011, a rămas în analelele istoriografiei românești, plin de simțire patriotică, profund atent la ceea ce este esențial pentru o țară care-și respectă trecutul, înaintașii și privește cu încredere în viitor: „Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului… Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului.”

Viața și misiunea sa istorică a fost una de slujire a intereselor vitale ale unui popor cu care s-a identificat în nuanțele imperceptibile ale unei iubiri care trece dincolo de vremelnicia epocii: „Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Despărțirea de Regele nostru reprezintă un moment greu, prin care însă românii pot conștientiza pierderea suferită și se pot transforma, în căutarea unui sens mai înalt cu care sunt datori în existență. Dumnezeu să vă aibă în pază, Majestate!”, au arătat reprezentanții Teatrului Național Marin Sorescu.

Studenții merg astăzi să aducă un ultim omagiu Regelui.

La 21 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat legea privind înființarea Universității din Craiova. Generații după generații, timp de 70 de ani, au pus piatră peste piatră, construind Universitatea pe temelia zidită de către Majestatea Sa. Noi, Convenția Organizațiilor Studențești din Craiova, cu adâncă recunoștință pentru cel care a crezut în tinerii României și care a contribuit la clădirea locului în care, astăzi, ne instruim și ne dezvoltăm, ne exprimăm regretul la trecerea la cele veșnice a Majestății Sale, Regele Mihai I al României. Drept omagiu, noi, studenții Convenției Organizațiilor Studențești, ne vom aduna luni, 11 decembrie 2017, la ora 20:00, la bustul Majestății Sale amplasat în fața Universității din Craiova, pentru a aprinde o lumânare și a ține un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I al României. Rămas bun și veșnică recunoștință, MajestateaVoastră!”, au transmis reprezentanții COS Craiova.

Prima coroană de flori la statuia Regelui a fost depusă de reprezentanții Universității din Craiova.

Angajații Filarmonicii Oltenia, instituție înființată prin decret semnat de Regele Mihai, au ținut un moment de reculegere în memoria Majestății Sale, pe 6 decembrie.

omagiu-filarmonicaPentru Filarmonica „Oltenia” Craiova numele regelui Mihai are o importanță aparte. Trebuie să spunem tuturor că, la 17 aprilie 1947, regele a decretat înființarea Filarmonicii de Stat din Craiova, alături de Filarmonica Banatul Timișoara. Considerăm că este obligația noastră morală, noi cei care suntem partea umană a instituției, ca astăzi să aducem un ultim omagiu regelui. Toți angajații Filarmonicii au ținut un moment de reculegere lângă bustul compozitorului nostru român George Enescu și lângă tabloul regelui Mihai”, a spus managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova, Gabriel Zamfir.

Regele Mihai I al României s-a stins din viață, la vârsta de 96 ani, marți, 5 decembrie, la ora 13, la reședința sa privată din Elveția.

În memoria Regelui Mihai, zilele de 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu național, înmormântarea urmând să aibă loc pe 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.

Politica