Primăria pregătește un sistemul fotovoltaic propriu pentru Municipiul Craiova

Anghel Catalin
6 Min Read

Proiectul proiectului „Instalarea unei noi capacități de producere a energiei pentru autoconsum din surse solare în Municipiul Craiova” a fost aprobat miercuri, în ședința extraordinară a Consiliului Local din Bănie. Astfel, autoritățile locale își doresc în oraș un sistem fotovoltaic, care ar urma să fie instalat un un teren din Aleea 1 Șimnic, nr. 65A

Valoarea totală a proiectului ,,Instalarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de minim 6200 kw. în municipiul Craiova’’, în cuantum de 55.232.602,09 lei inclusiv TVA din care valoare eligibilă în suma de 40.248.635,18 lei inclusiv TVA și valoare neeligibilă în suma de 14.983.966,91 lei inclusiv TVA.

Sistemul fotovoltaic ce face obiectul proiectului va fi amplasat în Municipiul Craiova, pe terenul cu număr cadastral 216498, cu o suprafață de 79.900 mp., situat în Aleea 1 Șimnic, nr. 65A, deținut de drept de Municipiul Craiova.

Principalele funcții pe care sistemul fotovoltaic le va îndeplini, sunt: captarea energiei solare; transformarea acesteia în energie electrică (curent continuu, tensiune și curent variabile); regularizarea energiei electrice (transformarea în curent alternativ cu caracteristici standard); furnizarea de energie electrică în Sistemul Energetic Național (SEN); colectarea de date de profil pentru evaluări superioare ale potențialului energetic. Amplasarea sistemului fotovoltaic va fi realizată prin poziționarea , pe o suprafață de teren de 71.358,95 m2 a unui număr de 10880 panouri fotovoltaice”, după cum se specifică în proiectul aprobat de consilierii locali.

Conform documentației, investiția constă în dezvoltarea unei noi capacități de producere a energiei electrice cu sisteme fotovoltaice și se compune din: sistemul de module fotovoltaice care va capta energia solară și o va transformă în energie electrică 9 structura metalică de susținere a panourilor fotovoltaice, 9 invertoare trifazate, 9 posturi de transformare, 9 post de conexiune, 9 drumuri interioare pietruite și pământ bătătorit în relație cu drumul de acces existent; elemente de echipare edilitară – linii electrice subterane, branșamente electrice etc.; echipamente ce țin de menținerea siguranței pe teren (iluminat perimetral, cabina poartă pentru supraveghere etc.); lucrări conexe sau accesorii care ar putea fi amplasate total sau parțial la suprafață;spații verzi și împrejmuire a terenului. Sistemul propus este format din 5 componente:

  1. Sistemul de module fotovoltaice Generatorul de energie electrică (totalitatea modulelor fotovoltaice) este compus din panouri fotovoltaice montate pe suporți de profile de Aluminiu protejate împotriva coroziunii, care s-a dovedit a fi o alegere foarte bună în implementarea altor proiecte similare. Sistemul asigura rigiditate, stabilitate termică și chimică și rezistență la intemperii, definite prin încărcările statice și dinamice la care întreagă instalație va fi supusă. Acestea se vor monta pe o structura din profile metalice tubulare și vor fi înclinate la un anumit unghi față de sol, orientate spre sud. Panourile vor fi grupate în șiruri montate pe suporți metalici de susținere.
  2. Sistemul de susținere a panourilor fotovoltaice, panourile fotovoltaice vor fi fixate pe o structura metalică prefabricată special proiectată pentru instalații fotovoltaice, care respectă azimutul, precum și cerințele legate de greutatea ansamblului de module fotovoltaice și de încărcările suplimentare generate de factorii meteorologici – vânt, zăpadă, chiciură.
  3. Sistemul de invertoare, pentru a transformă energia continuă produsă de panourile fotovoltaice în energie alternativă care poate fi livrată în rețeaua electrică SEN, se vor folosi mai multe invertoare, iar prin însumarea puterii nominale a invertoarelor (puterea în curent alternativ) se va obține 6.201,60 kWp. Invertoarele propuse sunt trifazate și vor respectă cerințele impuse de operatorul de rețea. Acestea va respectă curbă de sarcina impusă și cerințele privind protecția la insularizare impuse de operatorul de rețea. Pentru a transmite datele spre operatorul centralei (beneficiar sau operatorul de rețea), invertoarele vor fi dotate cu dispozitiv de comunicații prin care se monitorizează și controlează toate datele șirurilor (stringurilor) de panouri fotovoltaice. Invertoarele nu necesită o alimentare a serviciilor interne proprii, având ventilație naturală. Acestea se vor alimenta pe durata nopții din tabloul electric, consumând energie de la rețea, dacă va fi nevoie – consumul pe timp de noapte fiind de 1-2,5 Wh.
  4. Instalația de protecție împotriva trăsnetelor;
  5. Sistemul de securitate, în vederea asigurării mijloacelor de protecție și securitate a Centralei Electrice Fotovoltaice (CEF), în cadrul obiectivului se va implementa un Sistem de Securitate (SS) care va asigura semnalizarea și înregistrarea evenimentelor / alarmelor, declanșarea acțiunilor de răspuns la acțiuni de transgresare a sistemelor de protecție, având și posibilitatea de alarmare a autorităților publice/private, astfel încât să fie cât mai mult limitate, în situațiile respective, acțiunile/intervențiile umane.
Policlinica Buna Vestire Craiova
Distribuie acest articol