marți, ianuarie 7, 2025

Ultima ora

Sport

David Popovici refuză să promoveze jocurile de noroc: Fac din viață un coșmar

David Popovici, campion olimpic la înot, a vorbit deschis despre presiunile pe care adolescenții le resimt în căutarea unui scop în viață, oferind un mesaj plin de empatie și autenticitate: „Să nu te grăbești și să nu te compari cu alții”.

Într-un răspuns la întrebarea unui elev de liceu, la podcastul MCN moderat de Cosmin Nedelcu, cunoscut entertainer sub numele de Micutzu, sportivul a împărtășit o lecție despre răbdare, muncă și importanța de a rămâne conectat la propriile valori, departe de iluziile succesului material.

În același interviu, Popovici a abordat subiecte delicate precum implicarea civică, refuzul de a promova jocurile de noroc și dorința sa de a sprijini copiii și persoanele vulnerabile prin inițiative concrete, scrie Edupedu.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tânărul sportiv își propune ca, după încheierea carierei sportive, să deschidă un centru de reabilitare pentru dependenți și să contribuie la reducerea numărului de copii care se îneacă pentru că nu știu să înoate, subliniind nevoia unui sistem mai bun și a unui angajament comun pentru schimbare.

David Popovici a vorbit la același podcast și despre faptul că a refuzat să facă reclame la jocurile de noroc, chiar dacă a primit oferte în acest sens de la companii.

„Da, bineînțeles că mi s-a propus. Mi-a fost propus de multe ori numai că nu am cum să fac așa ceva. Nu am cum, mai ales pentru că am un membru al familiei care se confruntă nu numai cu dependența de droguri dar și cu dependența de jocuri de noroc. E ceva ce se întâmplă de aproximativ 10 ani și astfel de chestii nocive precum jocurile de noroc fac din viață un coșmar. Și așa că nu am cum, având în vedere că am văzut atât de aproape cum cineva poate fi afectat și chiar dacă societatea îi dă la o parte, îi etichetează, îi aruncă undeva, eu cred că acești oameni pot fi ajutați”, a spus Popovici.

Sportivul a mai spus în podcast și că vrea să se ocupe, după ce își încheie cariera sportivă, de instruirea unui număr cât mai mare de copii a înotului de bază:

„Inclusiv un bazin mi-ar plăcea să am. Pentru că din păcate suntem noi ca țară campioni și la mortalitatea din înec a copiilor, oricât de sumbru sună. Îmi doresc cândva, e un obiectiv mare, să nu mai existe copil care să nu știe să înoate. Printr-o fundație, poate, sau prin modul în care aș gestiona un bazin pe care l-aș avea pe viitor, eu nu aș învăța copiii procedee tehnice să înoate rapid, nu. Trebuie să știe bazele cum să nu se înece pentru că, vrei, nu vrei, avem de-a face cu toții cu apa în viață: te duci la ștrand, te duci la mare, te duci la gârlă. Sunt mult prea mulți copii care se îneacă și mi-ar plăcea să schimb și asta, că tot vorbeam de planuri de viitor”.

Sportivul a atras atenția și asupra faptului că va continua să vorbească public despre neregulile din sport, inclusiv de stat: „Eu ce pot să fac este să le atrag atenția oamenilor, să le reamintesc în ce fel de sistem trăim și cum putem încerca să-l facem unul mai bun, dar trebuie să începem prin a vorbi despre nereguli, să răspândim pur și simplu; că noi poate de aici din sală știm cu toții la ce mă refer, numai că sunt foarte mulți oameni pe care pur și simplu nu-i interesează: «politica nu e de mine», dar te afectează, te plângi de x, y, z”.

Întrebat dacă s-a gândit să intre în politică pentru a împrospăta peisajul politic, David Popovici a spus că nu s-a gândit la asta și că, oricum, ar însemna „să renunțe la principii”. Tânărul n-ar exclude o implicare ca independent, însă vede existența ca politican neafiliat ca un lucru imposibil.

„Nu m-am gândit prea mult la asta, dar dacă ar fi să îmi imaginez acest scenariu, nu știu, cred că pur și simplu n-aș fi «suited for the job» [N. Red. potrivit pentru funcție]. (…) Cred că în multe țări, dar și în România – nu în toate cazurile – pentru a ajunge la anumite funcții trebuie să renunți la principii și la anumite valori pe care poate le aveai în trecut. Trebuie să renunți la ele. Cred că principiile pe care le am și pe care mi le apăr acum n-ar fi în conformitate cu [politica].

Politica