Porcul din coteț, luxul la care mulți doar visează

Grosu Claudia
9 Min Read

„Crăciunul este o singură dată pe an, așa că pun preț mai mult pe calitate”

În fiecare an, tradiția porcului de Crăciun continuă să fie una dintre cele mai așteptate obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă. Cu toate că este o tradiție din străbunici, porcul de Crăciun a devenit un lux în zilele noastre. Fie că alegi să-l crești în propria curte, fie că alegi să-l cumperi gata crescut sau să cumperi pur și simplu cele necesare de la supermarket, trebuie să scoți sute sau chiar mii de lei din buzunar. Dacă în trecut, porcul era o achiziție accesibilă pentru orice gospodărie, astăzi prețurile ridicate fac din această tradiție o povară financiară pentru multe familii.

Un exemplu clar al acestor costuri este prețul kilogramului de porc viu, care ajunge la 17-18 lei. Astfel, un porc decent de 100 de kilograme poate costa între 1.700 și 1.800 de lei. În funcție de preferințe, cei care nu doresc să cumpere întregul porc pot opta pentru jumătate de animal, dar tot trebuie să scoată sume consistente din buzunar. Mai simplu și poate mai rapid, dar tot costisitor, este să cumperi carnea de porc din magazin. De pildă, ceafa de porc fără os se vinde cu 29,99 lei/kg, cotletul cu 28,99 lei/kg, spata de porc cu 25 lei/kg, fleica de porc cu 29,99 lei/kg, mușchiulețul de porc cu 45,99 lei/kg, pieptul de porc cu 31,95 lei/kg, rinichii de porc sunt 11,95 lei caserola cu doua bucăți, pulpa de porc este 36,60 lei/kg.

Pentru cei care vor preparate tradiționale, prețul se pipereaza extrem de tare. Un cârnat de porc preparat proaspăt ajunge la 60 de lei un kg, caltaboșul crud la 55 de lei kg, ceafa de porc afumată la 55 de lei, ciolanul de porc la 68 de lei, carnea la garniță costă 49 de lei, doar 700 de grame, jumerile cu carne 55 de lei jumatate de kilogram, o caserolă de piftie costă 50 de lei, 1 kg de tobă se vinde cu 72 de lei, iar jumătate de kilogram de slănină împănată cu usturoi numai 62 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Porc crescut în gospodărie vs. porc gata sacrificat

Jurnalul Olteniei a discutat cu două gospodine care ne-au împărtășit experiențele lor în ceea ce privește creșterea porcului, precum și avantajele și dezavantajele acestui obicei vechi.

„Prefer să-mi cresc porcul în curte și să-l tai. Știu cu ce este hrănit, eu îi dau cereale din propria gospodărie. Carnea are alt gust față de cea din magazin. Dintr-un porc poți să faci foarte multe preparate, cârnați, caltaboș, coastă afumată și prajită, tobă. Cam 3 zile sunt necesare să fac tot ce trebuie pentru Craciun, din carnea de porc. Am rețeta proprie de caltaboș, de cârnați, de jumări. Țin foarte mult la tradiția aceasta. Pe purcel am dat 1.000 de lei, în primăvara, când era 30 de lei kg în viu. Își mănâncă prețul cu prisosință. Un porc crescut în curte este mai scump decât cel cumpărat. Crăciunul este o singură dată pe an, așa că pun preț mai mult pe calitate. Prețul unui kg, în viu, al unui porc de Crăciun este între 15-18 lei. În Sadova am vazut și cu 14 lei. Oricum, sunt mai scumpi purceii decat porcii mari, gata de tăiat, dar este un preț pe care familia mea și-l asumă”, ne-a spus Elena.

La polul opus, se află Alina. Femeia a ales să păstreze tradiția, dar cu câteva excepții. Ea ne-a explicat și de ce alege să nu mai crească porc și să-l taie la ea acasă.

„Am tăiat ani la rând porc, însă de 2-3 ani nu mai vreau. Cerealele sunt foarte scumpe, inclusiv purcelul când îl cumpăr. Foarte multă muncă la tăiere, foarte multă muncă la prepararea mâncărurilor tradiționale. Mai bine prefer să cumpăr un porc crescut gata. Am posibilitatea să cumpăr și jumătate de porc. Există și măcelari care mă ajută și îmi fac treaba. Carnea prin magazine ajunge și la 40 lei kg. Depinde și de calitatea cărnii, ce-i drept. Nimic nu este ca porcul crescut în curtea ta, dar în câțiva ani această tradiție se va pierde. Oamenii au devenit din ce în ce mai comozi. Nu este neaparat un lucru rau. Ca să cumperi preparatele gata făcute din magazin este cea mai costisitoare alegere. Am văzut șorici și la 250 de lei kg. Șunca afumată și preparată cum trebuie nu mai zic. Nu știu ce voi face peste câțiva ani, prețurile sunt din ce în ce mai mari”, ne-a spus Alina.

DSVSA Dolj este cu ochii în toate părțile

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj (DSVSA Dolj) este cu ochii în patru și a pregătit un program special de verificări pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Medicii veterinari vor inspecta târgurile, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere și procesare a cărnii, depozitele și unitățile de alimentație publică, pentru a se asigura că sunt respectate normele sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA Dolj și al cabinetele medicilor veterinari din fiecare localitate, va fi asigurată permanența. Cetățenii pot apela numerele de telefon afișate pentru a semnala orice nereguli legate de siguranța alimentelor.

DSVSA Dolj atrage atenția la importanța examenului trichineloscopic. Examenul trichineloscopic pentru carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodării se poate efectua la cabinetele veterinare autorizate sau la Circumscripțiile Sanitare Veterinare din fiecare localitate. În Craiova, acesta poate fi realizat la Cabinetul veterinar de pe strada Brestei nr. 346, precum și în piețele din oraș (Piața Mare, Piața Craiovița, Piața Valea Roșie, Piața Veche, Piața Brazda lui Novac).

Rezultatele controalelor din Dolj

În luna noiembrie 2024, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj a făcut controale în mai multe unități pentru a verifica respectarea normelor sanitare și de siguranță alimentară. În perioada 1-30 noiembrie, au fost inspectate 1.153 de locații, inclusiv unități de sacrificare a animalelor, măcelării, restaurante, supermarketuri, magazine și piețe.

Controalele au avut loc în diverse tipuri de unități, printre care: 18 unități de sacrificare și procesare carne, 61 de măcelării și carmangerii, 198 unități de alimentație publică și baruri, 102 supermarketuri și hipermarketuri, 70 de patiserii și cofetării, 91 piețe agroalimentare și 115 depozite de produse alimentare Și multe altele. În plus, au avut loc 10 acțiuni de control în trafic și la târguri, în colaborare cu Poliția și Jandarmeria Dolj.

Verificările au vizat în principal: producerea, depozitarea și comercializarea produselor alimentare, igiena locurilor unde sunt manipulate și depozitate alimentele sau conformitatea documentelor și trasabilitatea produselor alimentare.

În urma controalelor, au fost identificate mai multe neconformități, cum ar fi: depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a alimentelor, produse cu termenul de valabilitate depășit, comercializarea alimentelor în condiții nesigure sau în locații neautorizate, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa documentelor de conformitate, transportul neautorizat de produse alimentare și animale.

Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 41 de sancțiuni: 39 de amenzi în valoare totală de 269.400 lei, 5 avertismente, 216,5 kg de produse au fost confiscate și au fost emise 2 ordonanțe de interzicere/suspendare a activității. Așadar, doljenii trebuie să aibă grijă ce pun pe masă.

Share This Article