miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii vor avea spital nou. Cât se investește și de unde vin banii

Primăria Craiova vrea să actualizeze Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire imobil cu destinaţia de spital în str.Filantropiei, nr.1” Astfel, proiectul de hotărâre ce face referire la această investiție va fi supus la votul consilierilor locali din Bănie, în cadrul ședinței de joi.

Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 478.512.717,21 lei. Din această sumă, cheltuielile pentru construcţii și montaj (C+M) (inclusiv TVA) ar fi de 268.603.544,76 lei. Durata de realizare – 36 luni, din care pentru execuţie şi fazele adiacente – 30 luni.

În ședința ordinară din 30.06.2022 a fost aprobat prin HCL nr. 361 Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire imobil cu destinația de spital în strada Filantropiei, nr.1” la Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova. Actualizarea studiului de fezabilitate este necesară având în vedere oportunitatea de finanţare oferită de Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, Apelul de Proiecte Tip A, litera b) PNIIUS/518/PNIIUS_P1/NA/PNIIUS_OS1/PNIIUS_A1, pentru proiectul Construire imobil cu destinația de Spital în strada Filantropiei, nr.1”, se specifică în referatul de aprobare pus la dispoziția consilierilor locali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obiectivul general al proiectului „Construire imobil cu destinația spital în Str. Filantropiei, nr. 1” constă în reabilitarea clădirii existente, în prezent destinată funcționării Maternității – corp C10, precum și extinderea acesteia prin edificarea unei noi construcții cu regim de înălțime „S+P+7E, etaj tehnic”, pentru Spitalul Clinic Municipal Filantropia. Proiectul urmărește alinierea la standardele actuale de calitate și implementarea celor mai bune practici internaționale, având ca scop furnizarea unui spațiu adecvat pentru specialitățile deja existente în pavilioanele situate pe Strada Filantropia nr. 1 și Strada Corneliu Coposu nr. 128, precum și pentru alte spații necesare desfășurării activității clinice.

Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova este un important furnizor de servicii medicale în sudul țării, oferind îngrijiri esențiale în specialitățile de ginecologie, neonatologie, pediatrie și anestezie-terapie intensivă. Aceste secții sunt vitale pentru comunitatea locală și pentru județul Dolj, având un impact direct asupra sănătății și bunăstării pacienților, în special al celor mai vulnerabili gravidele, nou-născuții și copiii. Însă, în ciuda importanței acestor servicii, infrastructura spitalului este depășită, iar secțiile care furnizează aceste servicii sunt afectate de o serie de deficiențe grave, care pun în pericol siguranța pacienților și eficiența actului medical.

Clădirea în care funcționează maternitatea (corpul C10), un monument istoric cu o vechime de peste 165 de ani, se află într-o stare avansată de uzură. Deși protejată ca monument istoric, aceasta prezintă limitări fizice semnificative, care îngreunează integrarea noilor tehnologii medicale și nu permit organizarea eficientă a circuitelor interne ale spitalului. De asemenea, clădirea nu asigură accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce constituie o încălcare a reglementărilor în vigoare. Această situație este agravată de fragmentarea spitalului, care funcționează în mai multe locații diferite ale orașului.

Maternitatea și secțiile de Obstetrică- Ginecologie și Anestezie-Terapie Intensivă sunt situate pe Strada Filantropiei, în centrul Craiovei, în timp ce secțiile de Pediatrie, Ambulatoriul Integrat de Specialitate Pediatrică și farmacia sunt localizate la aproximativ 3 km distanță, pe Strada Corneliu Coposu. Această dispersare a facilităților spitalicești impune un consum crescut de resurse pentru transportul pacienților și materialelor între locațiile diferite, ceea ce duce la creșterea costurilor și la întârzieri în furnizarea serviciilor medicale. În plus, organizarea pavilionară îngreunează colaborarea între specialități și fluxul de pacienți, ceea ce afectează atât eficiența actului medical, cât si confortul pacientului.

Politica