duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Ultima ședință a vechiului Consiliu Local, prima în noul sediu

Consiliul Local Craiova se pregătește să intre, vinei, într-o nouă formulă. Unii dintre consilierii din mandatul 2020 – 2024 au participat, joi, la ultima ședință, dar au avut ocazia să voteze, măcar o dată, în noul sediu al Primăriei. Atmosfera a fost una mai liniștită față de alte întâlniri ale administrației locale. La finalul ședinței, primarul, viceprimarii și consilierii s-au strâns și au făcut poze, bucurându-se, împreună, de clădirea recent renovată.

Suma pregătită pentru reabilitarea celor două clădiri ale Primăriei era, inițial, de 15 milioane de euro. Banii au fost împrumutați de administrația locală de la BERD. Ulterior, suma a fost suplimentată cu 9,2 milioane de euro. Lucrările au început în 2021, termenul de execuție fiind de 36 de luni. În primăvară, autoritățile locale au ajuns la concluzia că mai au nevoie de încă 14 milioane de de euro de la BERD, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a celor două sedii ale primăriei și a unor unități de învățământ. Propunerea a fost aprobată de consilierii locali din Bănie.

Începând cu data de 7 iunie 2021, Primăria Craiova și-a mutat activitatea, temporar, la Centrul Multifuncțional, situat pe strada Târgului nr. 26, pe durata lucrărilor de reabilitare a sediului de pe strada A.I. Cuza. Atât sediul principal al Primăriei Craiova – fosta Bancă a Comerțului, cât și clădirea Palace, se bucură de o istorie remarcantă, reprezentând două monumente de-a dreptul speciale ale municipiului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nici măcar punctele de pe ordinea de zi nu au stârnit discuții, între consilierii locali. Aceștia au votat, fără prea multe comentarii, până când s-a ajuns la „proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitație publică a unui număr de șase loturi-teren, aparținând domeniului public al municipiului Craiova, pe care se află edificate construcții (structuri), aflate în diferite stadii de execuție, situate în str.Caracal, nr.152”.

Este vorba despre „Cartierul Chinezesc”. Primăria a decis să scoată la licitație construcțiile nefinalizate, în 6 loturi, după ce britanicii Firma Diamante Ventures LTD s-au retras. Aceștia nu au fost mulțumiți de termenul de 4 ani de zile, pe care autoritățile locale nu au mai putut să îl schimbe, în contractul inițial.

Cezar Drăgoescu a profitat de ocazie și a subliniat faptul că nu este tocmai un lucru rău că britanicii s-au retras din acest proiect, dar a atras atenția asupra unor aspecte menționate în caietul de sarcini: „Ar trebui să fim atenți la caietul de sarcini. Are două probleme. Problema numărul unu este că permite oricărei firme care are profit să se înscrie la această licitație. Ceea ce nu este normal. Nu se solicită experiență similară. A doua problemă pe care am sesizat-o este legată de garanția de bună execuție. Practic, noi, ca municipalitate, suntem beneficiari a 63 de apartamente. Însă, acest proiect, nu prevede nicio garanție de bună execuție a lucrării. Dacă nu va construi acest proiect bine și sunt probleme, nu vom avea cum să recuperăm banii. E bine că s-a renunțat la firma aia, dar modul de implementare lasă de dorit. Noi, grupul USR, ne vom abține la acest proiect de pe ordinea de zi”, a declarat consilierul local din partea USR.

Primarul orașului a venit cu explicații. Lia Olguța Vasilescu spune că niciun apartament construit nu se poate vinde dacă nu se ridică la nivelul calitativ promis și că, Primăria trebuie să facă recepția, alături de alte instituții avizate ale statului.

Având în vedere că sunt multe dintre solicitările dumneavoastră anterioare, ar trebui să apreciați acest proiect. Garanția de execuție nu este necesară, pentru că în toate fazele, sunt instituțiile care verifică această calitate a lucrărilor. Nu se poate vinde niciun apartament până nu se face recepția de către Primărie. La recepție participă și alte instituții ale statului. Nu se pot vinde dacă nu este calitatea promisă”, a explica Lia Olguța Vasilescu.

Politica