vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

„Muzeul satului” în comuna Cernătești

Consiliul Județean (CJ) Dolj vrea să amenajeze un centru cultural etnografic, de tip „muzeul satului” în comuna Cernătești, în zona conacului Săulescu. Prin acest proiect, administrația județeană își propune promovarea culturii și tradițiilor din comunele Brabova și Cernătești, Dolj. „Muzeul satului” va fi un centru cultural în aer liber.

Pentru realizarea acestuia, administrația județeană vrea să obțină finanțare prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.
Consilierii județeni au aprobat, în ședința de joi, documentația și indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

„Proiectul presupune înființarea unui centru cultural, etnografic și educativ în aer liber, de tip muzeu al satului, aproape de Craiova, care să genereze o ofertă culturală, socială și de mediu care să completeze pe cea existentă în mediul urban și în zona rurală a Culelor Brabova și Cernătești, și să transforme județul Dolj într-un actor de anvergură națională și internațională în ceea ce privește oferta cultural-turistică”, se arată în hotărârea Consiliului Județean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform scenariului recomandat, valoarea totală a obiectivului de investiții este de 14.561.680,86 lei fără TVA, din care construcții-montaj (C+M) 12.062.895,13 lei fără TVA.

Terenul pe care va fi amenjat muzeul are „o suprafață de 31.347 mp, compus din două numere cadastrale (NC 32012 în suprafață de 18.739 și NC 31833 în suprafață de 12.608 mp), formate în urma dezmembrării de-a lungul timpului din suprafața ansamblului Conacului Săulescu, format din clădirea conacului, parcul și anexa existentă. (…). Conacul Săulescu (sau Conacul Generalului Săulescu) nu face parte din prezenta documentație (fiind obiectul altei documentații tehnice) și este un reper istoric și cultural, construit în stil neoromânesc, întâlnit și la alte conace, zise boierești, de la început de secol XX, în deceniile ce au precedat Primul Război Mondial, aparţinând marilor proprietari funciari P. şi G. Săulescu, sau locotenentului I. Săulescu. În prezent, construcția se află într-un stadiu foarte avansat de degradare, practic în ruină, cu fisuri majore ale elementelor de zidărie. Șarpanta și învelitoarea sunt deteriorate aproape în totalitate, tâmplăria nu mai există, iar tencuiala exterioară a căzut sau a fost decopertată în timp, cărămida fiind acum vizibilă, aparentă și expusă direct factorilor de mediu și intemperiilor”, se precizează în studiul de fezabilitate al proiectului.

Administrația județeană vrea să transforme conacul într-un centru cultural și artistic, printr-un alt proiect care prevede reabilitarea și consolidarea clădirii.

Politica