vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Centrul de recuperare „Sf. Nectarie”, inaugurat oficial, în Săptămâna Mobilității

Centrul de recuperare „Sf. Nectarie” din Craiova a fost inaugurat, oficial, vineri, cu ocazia derulării evenimentului „Promovarea activităților fizice în rândul pacienților oncologici pentru creșterea calității vieții”, eveniment organizat în cadrul cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

„Acum doi ani și jumătate Centrul de recuperare „Sf. Nectarie a plecat la drum ca o platformă medicală în care ofeream pacienților atât spitalul de zi – oncologie medicală pe care deja îl aveam în exploatare de 8 ani, alături de care, odată mutați aici, am putut să oferim pacienților noștri servicii de internare continuă, specialitatea oncologie medicală, servicii de management urgențe și alte lucruri care țin de specialitatea oncologie medicală și foarte important a apărut cea de-a doua specialitate – radioterapia. Având în componență unul dintre cele mai moderne centre de radioterapie din țară, am plecat de la această structură pentru a ajunge astăzi la o structură mult mai complexă care conține inclusiv acest centru de recuperare, pentru că deja în acești doi ani și jumătate am identificat noi nevoi ale pacienților pe care, poate, nu le văzuserăm atât de bine înainte să ne mutăm în această platformă. Este, poate, una dintre cele mai importante caracteristici ale noastre faptul că ne adaptăm nevoilor pe care le identificăm în populația de pacienți care ni se adresează. Încercăm să oferim servicii din ce în ce mai complexe”, a declarat dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, fondatorul centrului „Sf. Nectarie”.

Centrul „Sf. Nectarie” va continua să se dezvolte pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pacienților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În viitorul nu foarte îndepărtat, o să funcționeze unul dintre cele mai mari centre de îngrijiri paleative din regiunea noastră. De asemenea, vom deschide foarte curând servicii de chirurgie oncologică, la serviciile de diagnostic vom adăuga un departament de imagistică medicală de înaltă performanță și alte servicii de diagnostic invaziv, de diagnostic intervențional, de diagnostic destinat altor cazuri mai deosebite, tehnici care nu sunt la îndemâna oricui, dar avem profesioniști în orașul nostru care pot face aproape orice în specialitățile care se ocupă de aceste tipuri de servicii. a mai spus dr. Michael Schenker.

Dr. Schenker a mai menționat că se încearcă menținerea serviciilor de gratuitate, prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și că, totodată, se urmărește să se introducă cât mai multe dintre serviciile care lipsesc din contractul cadru.

Evenimentul „Promovarea activităților fizice în rândul pacienților oncologici pentru creșterea calității vieții”, organizat de Centrul “Sf. Nectarie” și Asociația Med San, se desfășoară până pe 15 septembrie și reunește specialiști din oncologie medicală, radioterapie, pshiologie, sănătate publică și nu numai, în cadrul cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Aceștia vor avea mai multe sesiuni de informare cu privire la importanța activității fizice pentru pacienții oncologici, pentru care vor fi organizate și ateliere practice.

De acest proiect beneficiază direct 80 de pacienți oncologici și familiile acestora.

„Activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții oncologici. În ciuda dificultăților tratamentelor, efectelor secundare și temerilor, mișcarea poate deveni un aliat de nădejde în drumul spre recuperare, aducând atât beneficii fizice, cât și psihice. Centrul de recuperare „Sf. Nectarie” a fost creat ca un centru separat în platforma Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, pentru a oferi pacienților oncologici suportul de care au nevoie în acest sens, fie că vorbim de recuperare fizică, sprijin psihologic, consiliere nutrițională sau programe de activitate fizică adaptată. Împreună cu Asociația MedSan, în ultimii doi ani am dezvoltat diverse programe care să susțină calitatea vieții pacienților atât pe parcursul tratamentelor, cât și post tratament”, a precizat Ramona Schenker, psiholog clinician specializat în psiho-oncologie.

Ea a mai menționat că activitatea fizică regulată contribuie la reducerea oboselii cauzate de tratamentele oncologice, la întărirea sistemului imunitar și la diminuarea anxietății și depresiei.

„Nu trebuie să uităm, totuși, că mobilitatea, pe lângă sport, înseamnă autonomie, încredere în forțele proprii și șansa de a participa activ la propria vindecare. De aceea, prin programele noastre ne dorim să le dăm pacienților această încredere, să-i ajutăm să-și regăsească forța interioară și să-i sprijinim să se implice activ în propriul proces de recuperare”, a mai spus Ramona Schenker.

Dr. Cara Monica, medic primar sănătate publică și management, afirmă că promovarea activității fizice este un aspect important pentru sănătatea publică „pentru că este necesar să ne reamintim toți, cu periodicitate, fie că suntem sănătoși, fie că suntem pacienți, poate cu o boală cronică, că mișcarea este importantă pentru menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate”.

Potrivit acesteia, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un minim de activitate fizică moderată de două ore și jumătate pe săptămână până la cinci ore, dar și ca de două ori pe săptămână să facem activități de întărire a musculaturii. Acest lucru nu se întâmplă însă.

„Activitatea fizică la nivel european este considerată a fi insuficientă și cu toții știm că undeva la nivelul lui 2018, OMS a adoptat acel plan pentru monitorizarea activității fizice în speranța în care vom atinge un obiectiv cel puțin ambițios – reducerea inactivității fizice cu cel puțin 15 procente până în 2030, față de anul 2010. Datele statistice spun că suntem departe de a ajunge la această țintă pentru că după un debut ascendent, în ultimii ani am avut un platou în ceea ce privește monitorizarea acestor indicator. La nivel de țară, în România nu stăm extrem de bine. Doar 8% dintre adulții intervievați afirmă că desfășoară cele 2 ore și jumătate de activitate fizică moderată săptămânal. Media este de 18%, deci cam 1 din 5 adulți. Asta înseamnă că trebuie să acționăm prin intervenții în special la nivel comunitar”, a precizat dr. Cara Monica.

Dr. Lucian Bratu șeful departamentului de radioterapie al Centrului „Sf. Nectarie” a afirmat, la rândul său: „Boala oncologică este una complexă și multifațetară și un tratament corect, un tratament complex trebuie să impună tocmai o abordare multidisciplinară, din toate direcțiile care pot modifica cursul acestei boli. E o idee importantă de a răspunde acestei activități complexe printr-un tratament la fel de complex. Referitor la radioterapie, se estimează că aproximativ 60% dintre pacienții oncologici beneficiază, pe parcursul evoluției bolilor de tratament radiologic și orice intervenție suportivă înaintea, în timpul sau după acest tratament ne ajută foarte mult și îi ajută în primul rând pe pacienți. Vorbind despre aceste etape ale activității fizice și de recuperare aș împărți, să zic așa, ideea de activitate fizică înainte de diagnostic, un lucru foarte important e acela de a menține starea de sănătate și prevenția obezității și a bolilor asociate acesteia. Un pacient în momentul în care este diagnosticat cu boala aceasta oncologică, pentru o derulare cât mai eficientă a tratamentului trebuie să fie într-o zonă de echilibru total.”

Politica