Fermierii din Olt vor declararea județului drept zonă calamitată, după ce au înregistrat pierderi serioase atât la culturile de toamnă cât și la cele de primăvară. Aceștia au transmis o solicitare în acest sens către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Direcția Agricolă Olt, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și Comisia pentru Agricultură din Senat.
„Având în vedere situația dificilă a agriculturii din cauza secetei extreme din județul Olt, care a distrus total culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, mazăre, năut etc.), iar culturile de toamnă (grâu, orz, rapiță) au fost grav afectate, noi, fermierii din județul Olt, vă solicităm să declarați județul Olt zonă calamitată”, se arată în solicitarea fermierilor olteni, transmisă și către agrointel.ro.
Aceștia cer și o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Solicităm măsuri urgente pentru a salva situația disperată a fermierilor”.
În timpul unei vizite făcute zilele trecute în comuna olteană Poboru, ministrul a reamintit că deja s-a stabilit acordarea despăgubirilor pentru secetă.
„Am fost la Primărie și am verificat stadiul întocmirii proceselor verbale la care lucrează echipele mixte din cadrul instituțiilor din subordinea Ministerului Agriculturii, pentru acordarea despăgubirilor pentru secetă.
Le-am spus primarului Iulian Bărăscu și unuia dintre cei mai mari fermieri din nordul județului, Mihai Nicola că se vor primi despăgubirile de 200 de euro pe hectar în luna octombrie. Este prima dată când fermierii noștri primesc banii pentru culturile afectate de secetă în cursul anului calendaristic și le mulțumesc tuturor colegilor mei care sunt zilele acestea pe teren pentru a face verificări și a întocmi procesele verbale până la data de 15 septembrie”, a scris ministrul, pe facebook.
Pe de altă parte, ministrul Florin Barbu a cerut Comisiei Europene acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, precizează Ministerul Agriculturii, conform Agerpres.
Conform reprezentanților ministerului, Florin Barbu l-a înştiinţat, încă de luna trecută, pe comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Janusz Wojciechowski încă din data de 15 iulie 2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH, că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă, pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor şi interesele de securitate ale ţării.
„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu, în data de 7 august a.c., menționează sursa citată.