Primăria Craiova vrea să mai facă un parc mare în oraș. Lia Olguța Vasilescu a anunțat faptul că autoritățile locale intenționează să ducă mai departe investițiile în spațiile verzi, iar următorul proiect pus pe listă este Parcul Cernele. Primarul din Bănie susține că, în acest sens, urmează să fie depusă cererea de finanțare pentru obținerea unei finanțări prin Programul Regional 2021 – 2027.
„Continuăm să investim în spațiile verzi ale orașului pentru ca fiecare locuitor din Craiova să poată ajunge la un parc în maxim 15 minute. Spațiile degradate, în special cele de la periferie, sunt reabilitate cu ajutorul fondurilor europene. În acest sens, vom depune cererea de finanțare pentru obținerea unei finanțări prin Programul Regional 2021 – 2027, în scopul amenajării unui nou parc în municipiul Craiova. Viitorul Parc Cernele, în prezent o zonă degradată și mlăștinoasă, va ocupa o suprafață de aproximativ 60.000 mp, dintre care 8.000 de metri pătrați reprezintă amenajarea actualei Bălți Cernele. De asemenea, parcul va include o zonă de sport în aer liber, locuri de joacă pentru copii, debarcader și amenajări peisagistice specifice parcurilor. Proiectul se află în faza preliminară a depunerii studiului de fezabilitate, fiind deja obținută decizia de încadrare din partea Agenției pentru Protecția Mediului Dolj”, a scris, pe Facebook, Lia Olguța Vasilescu.
Primăria are de mult timp în vedere proiectul care ar urma să le ofere craiovenilor un nou parc. Încă din luna august a anului trecut, consilierii locali au discutat și au votat detaliile legate de avize și studiu hidrogeologic.
„Existența în cartierul Cernele a unui teren neamenajat, mlăștinos și care nu aduce un plus de valoare calității locuirii cetățenilor, afectează viața locuitorilor cartierului prin crearea de disconfort, în special în timpul verii și conduce, astfel, la necesitatea întreprinderii de acțiuni în sensul valorificării acestui teren degradat prin amenajări peisagistice coerente, lucrări de salubrizare și amenajare a unui parc dotat cu toate categoriile de echipamente destinate petrecerii timpului liber într-un ambient plăcut și sigur.
Terenul propus pentru amenajarea zonei Balta Cernele are o suprafață de 62.656 mp și se prezintă în momentul de față ca un spațiu degradat și insalubru, dat fiind faptul că în zonă s-a dezvoltat vegetație spontană, cu valoare dendrologică ce a favorizat înmulțirea insectelor și dăunătorilor, dezvoltarea acestora fiind favorizată totodată și de solul mlăștinos și stagnarea apei murdare. Astfel, prin activitățile de decontaminare și amenajare a terenului, activități ce se propun a se realiza în cadrul investiției de față, se va atinge obiectivul referitor la reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiul Craiova”, erau mențiunile făcute, la acea vreme, în documentația pusă la dispoziția consilierilor locali.
Primăria Craiova continuă investițiile și în Parcul „Nicolae Romanescu”
În timp ce se pregătește terenul pentru viitorul Parc Cernele, autoritățile locale au în vedere și necesitatea și oportunitatea includerii obiectivului de investiții „Amenajare zonă agrement parc Nicolae Romanescu (E.T., D.A.L.I.)” în Programul de Investiții Publice pe anul 2024.
Astfel, printr-un astfel de proiect, se urmărește reamenajarea întregului mal de nord al lacului mare din Parcul „Nicolae Romanescu”. Dacă investiția va fi pusă în aplicare, în acea zona vor apărea construcții noi, dar numai după ce construcțiile deja existente vor fi dezafectate.
„Parcul Nicolae Romanescu este al doilea cel mai mare parc urban din România, după Parcul Herăstrău din capitală, ocupă o suprafață de cca. 96 ha, cu cca 35 km de alei, având o salbă de lacuri, bălți și un fir de apă, legate între ele prin mici cascade, care însumează aproximativ 4 ha. Parcul cuprinde o varietate semnificativă de exemplare de floră, parte din acestea aclimatizate pentru prima dată în România de Edouard Redont. Parcul deține mai multe obiective, dintre care Restaurantul Debarcader împreună cu anexele. Parcul Nicolae Romanescu este el însuși monument de categoria A, iar toate intervențiile din incinta acestuia se supun, ca atare, reglementărilor specifice în domeniu.
Scopul investiției este de amenajare zonă agrement, sau mai exact de reamenajare a întregului mal de nord al Lacului Mare din Parcul Nicolae Romanescu. În acest sens, după dezafectarea construcțiilor existente, se vor executa lucrări de amenajare a malului, care includ și realizarea unei construcții noi. Acest nou obiectiv care urmează a se realiza va avea funcțiuni multiple. În urma celor menționate propunem includerea în Programul de Investiții Publice al anului 2024 a sumei de 270 mii lei pentru realizarea primei faze de proiectare”, se specifică în nota de fundamentare a unei rectificări bugetare ce va fi supusă la votul consilierilor locali din Craiova, joi, în cadrul ședinței ordinare.
Informații financiare:
- a) valoarea totala și capitolul de cheltuieli: 270 mii lei;
- b) creditele de angajament: 270 mii lei
- c) creditele bugetare: 270 mii lei
- d) graficul de finanțare, pe surse și ani, corelat cu graficul de execuție: –
- e) analiza cost-beneficiu, (inclusiv în cazul obiectivelor în derulare): –
- f) costurile de funcționare și de întreținere după punerea în funcțiune: –