Situația devine tot mai gravă deoarece nu s-a mai realizat colectarea gunoiului de mai bine de o săptămână
În cele șase localități din județul Gorj, situația devine tot mai gravă deoarece nu s-a mai realizat colectarea gunoiului de mai bine de o săptămână. Aceste localități au contracte cu o firmă din Mehedinți, care este subiectul unei anchete ample, după ce procurorii au constatat că gunoaiele erau îngropate sau arse în loc să fie reciclate.
În prezent, firma nu mai poate colecta gunoaiele din nicio localitate cu care are contract, iar impactul acestui lucru începe să devină evident. În Novaci, un oraș turistic, situația este alarmantă, cu gunoaiele începând să depășească capacitatea de stocare. Tomberoanele sunt pline, iar în jurul containerelor sunt aruncate deșeuri; oamenii au scos gunoiul în fața porților, dar acesta nu a fost ridicat de nimeni, conform Pandurul.
Sunt șase localități unde există această problemă. Două: Novaci și Mușetești sunt deja în stare de alertă din această cauză. “Agentul economic care își desfășura activitatea pe aria a șase unități administrativ teritoriale din județul Gorj, din motive care îi aparțin, nu a mai ridicat deșeurile menajere în aceste localități. E vorba de Padeș, Ciuperceni, Dragotești, Slivilești, Mușetești și Novaci. Având în vedere situația în care ne aflăm și cu temperaturi foarte ridicate, pentru a evita situații de risc epidemiologic în localitățile respective, cel puțin Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din Novaci și Mușeteși au solicitat Instituției Prefectului acordul pentru a declara stare de alertă astfel încât să poată încheia un contract cu un alt operator pe o perioadă de 30 de zile”, a explicat prefectul județului Gorj, Virgil Drăgușin, într-un interviu la Radio Infinit.
Primarii au fost inițial încântați că firma încasa sume modice, tariful fiind de șapte lei per persoană. În prezent, însă, Polaris, de exemplu, percepe aproape dublu. În consecință, odată ce vor fi negociate noi contracte pentru colectarea deșeurilor în localitate, prețurile vor crește inevitabil, ceea ce va avea un impact resimțit asupra localnicilor.
“De o săptămână, această societate nu a mai ridicat gunoaiele din Padeș. E destul de delicată situația. Avem discuții cu Polaris. Încercăm să găsim soluții să ridicăm gunoaiele. E cumplit că nu poți ridica gunoiul din comună. E o situație delicată deoarece această societate era singura care avea potențial să ridice gunoaiele. Înțeleg că, în Gorj, nu e niciuna care poate să ridice până în luna octombrie. Vor fi discuții cu firme din Vâlcea sau Hunedoara”, a spus primarul din Padeș, Mihăiță Troacă.
Firma din Mehedinți a intrat în atenția procurorilor la finalul lunii iunie. Anchetatorii și comisarii Gărzii de Mediu au descoperit atunci că societatea care strângea gunoaiele din mai multe localități din Gorj și Mehedinți le îngropa sau le ardea în loc să le recicleze deși încasa bani și pentru acest serviciu. Patronul a ajuns atunci în spatele gratiilor.
Foto: Pandurul