joi, ianuarie 9, 2025

Ultima ora

Sport

„Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele!”

Campanie de conștientizare a publicului larg despre impactul negativ al consumului de alcool asupra sănătății

În luna iunie, denumită și Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, se desfășoară campania de informare, educare și comunicare „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele!”. Scopul principal al acestei campanii este de a comunica și conștientiza publicul larg despre impactul negativ al consumului de alcool asupra sănătății.

Consumul nociv de alcool este un factor major de risc pentru sănătatea globală, contribuind la aproximativ 3 milioane de decese în fiecare an și la o povară semnificativă a bolii. În mod particular, consumul de alcool este asociat cu accidente rutiere, traumatisme, violență și diverse boli, inclusiv afectări ale sănătății mentale și comportamentale.

„Consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii și reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului. Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violență. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenția, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii”, transmite DSP Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Campania se concentrează în special pe informarea și educarea tinerilor, adolescenților și a părinților acestora, deoarece adolescența reprezintă o perioadă critică în care riscurile asociate consumului de alcool sunt extrem de ridicate. Este important să se sublinieze că consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de dependență și alte consecințe negative pentru sănătate. De aceea, este crucial să se ofere informații corecte și să se sprijine tinerii în a lua decizii sănătoase pentru viitorul lor.

Adulții au, de asemenea, un rol esențial în promovarea unui stil de viață sănătos și în crearea unor medii favorabile fără consum de alcool. Dat fiind că nu există un nivel sigur de consum de alcool, se recomandă evitarea acestuia în totalitate, indiferent de vârstă.

„Adulții au un rol deosebit de important în ceea ce privește formarea mediilor, valorilor, atitudinilor pozitive și a deprinderilor sănătoase, fără consum de alcool. Deoarece nu există un nivel al consumului de alcool care să fie sigur pentru sănătate, se recomandă evitarea consumului de alcool, indiferent de vârstă.

În mod particular, se recomandă evitarea în totalitate a consumului de alcool de către femeile care plănuiesc să rămână însărcinate sau sunt însărcinate deoarece consumul de alcool în perioada sarcinii poate să cauzeze sindrom alcoolic la făt. Niciodată nu ar trebui să se consume alcool de persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje, deoarece prin scăderea vitezei de reacție, se produc accidente soldate cu vătămări corporale și decese”, mai transmite sursa citată.

De-a lungul campaniei, se urmărește sporirea conștientizării și responsabilității personale și sociale în ceea ce privește consumul de alcool. În acest sens, se pune un accent deosebit pe prevenirea expunerii la riscuri și promovarea unui comportament sănătos.

Finanțată de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, campania beneficiază de suport metodologic din partea Institutului Național de Sănătate Publică și este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Dolj, în parteneriat cu autoritățile locale și alte organizații relevante din domeniul sănătății. Prin aceste eforturi comune, se speră că se va reuși să se reducă consumul de alcool în rândul tinerilor și să se promoveze un stil de viață sănătos și echilibrat pentru toți membrii comunității.

Politica