În satul Bâzdâna, comuna Calopăr, Dolj, se fac foraje. Satul stă pe o pungă de gaze. În urmă cu două luni o gospodărie a explodat din senin, iar proprietarul a fost rănit grav. Se vor lua probe de pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați pentru a stabili tipul de gaze și dacă se justifică realizarea de extracții în zonă.
„Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după ce în Comitetul Local pentru Situații de Urgență Calopăr a fost admisă oferta financiară din partea firmei care realizează studiile geologice și geofizice în satul Bâzdâna, județul Dolj.
Oferta financiară înaintată Primăriei Calopăr este în valoare de 2.058.467 lei echivalentul a 348.000 euro și acoperă acțiunile specifice desfășurate de firma de specialitate până în prezent si pe cele care urmează respectiv: cartarea geologică pe o suprafață de 3,8km; prelevare probe de gaz din sol, apă și aer și analiză chimică a acestora; achiziție de date electro metrice din zonă pe o lungime de 1,5km; achiziție de date geofizice 2D din zona pe 10 profile însumând un total de 25,7km; procesarea si interpretarea datelor geologice și geofizice obținute. Prefectul județului Dolj, împreună cu membrii comisiei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au decis ca solicitarea de acordare de sprijin financiar să fie înaintată Comitetului Național pentru Situații de Urgență întrucât Primăria Calopăr nu dispune de resursele financiare necesare punerii în aplicare a măsurilor care se impun în vederea gestionării situației de urgență care afectează satul Bâzdâna. În situația unui răspuns favorabil din partea CNSU, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj propune ca alocarea resurselor financiare să se facă prin suplimentarea bugetului pe anul în curs a bugetului Primăriei Calopăr cu suma necesară acoperirii ofertei financiare”, declarau reprezentanții Prefecturii Dolj, în urmă cu două luni.
În tot acest timp, specialiștii au subraveghiat zona și au făcut măsurători, iar valorile au rămas ridicate. Pentru următoarele trei săptămâni, specialiștii urmează să perieze perimetrul cu ajutorul undelor electromagnetice. Costul operațiunii se ridică la patru sute de mii de euro, bani din fondul de rezervă al statului.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Dolj, pentru identificarea modului de acumulare și geneza acumulării de gaz în zonă, firma care face cercetări în zonă a propus următoarele lucrări: cartarea geologică, geochimică și geomorfologica de suprafață; prelevarea de probe de sol și de apă pentru analize chimice de laborator; achiziție de date seismice 2D și interpretarea acestora; profile de sondaj electric vertical; posibilă executare de foraje de exploatare care să traverseze intervalul de adâncime cu acumulări de gaze; proiectare și execuție studiu seismic de reflexie 3D de înaltă rezoluție; interpretarea integrală a datelor obținute în urma cercetărilor geologice și geofizice efectuate.