„Considerăm revendicările noastre ca fiind legitime și ne dorim ca demersurile noastre să-și găsească un ecou”
Angajații Registrului Comerțului Dolj, afiliați la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical, au protestat joi, 25 aprilie, în fața instituției împotriva inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC în comparație cu alte categorii de angajați din domeniul justiției.
Acestea sunt percepute ca un tratament inechitabil, neconcordanța fiind evidentă în raport cu importanța activităților desfășurate și nivelul de complexitate al muncii prestate de către angajații ONRC. Contextul economic și financiar actual, caracterizat de obligațiile legate de implementarea PNRR, amplifică aceste preocupări.
„Oficiul Național al Registrului Comerțului funcționează, în acest moment, cu 1.300 de angajați, în toată țara. Dintre care, 250 de angajați au fost alocați Buletinului Procedurilor de Insolvență, iar restul au fost alocați Registrului Comerțului. Aparatul nostru este cu mult subdimensionat. În activitatea noastră suntem ținuți de termenele scurte. Din ziua în care un act al profesionistului se înregistrează, a doua zi dosarul se soluționează și trebuiesc eliberate actele. Considerăm revendicările noastre ca fiind legitime și ne dorim ca demersurile noastre să-și găsească un ecou. Protestul va continua până când vom primi un angajament ferm și clar din partea Guvernului, din partea Ministerului Justiției”, a declarat pentru Jurnalul Olteniei Simona Sfirna, consilier juridic ONRC.
SAONRC solicită Guvernului României să întreprindă măsuri urgente pentru creșterea salariilor cu 15%, având în vedere că ONRC este instituția publică cu cel mai scăzut nivel salarial din domeniul justiției. De asemenea, se cere acordarea sporului de risc, o prevedere deja existentă pentru toate celelalte categorii de salariați din cadrul familiei ocupaționale „Justiție”, potrivit Simona SfirnaSAONRC solicită Guvernului României să întreprindă măsuri urgente pentru creșterea salariilor cu 15%, având în vedere că ONRC este instituția publică cu cel mai scăzut nivel salarial din domeniul justiției. De asemenea, se cere acordarea sporului de risc, o prevedere deja existentă pentru toate celelalte categorii de salariați din cadrul familiei ocupaționale „Justiție”, potrivit Simonei Sfirna.
În intervalul 18-22 aprilie, membrii SAONRC au adoptat greva japoneză la nivel național, purtând banderole negre în semn de protest și și-au desfășurat atribuțiile cu o excepțională dedicație. Începând de marți și până joi, aceștia au programate mitinguri la nivel național în toate județele, desfășurate în fața instituțiilor relevante, iar vineri este planificat un mare miting la sediul Ministerului Justiției. De asemenea, începând cu luna august, membrii sindicatului intenționează să declanșeze un conflict colectiv de muncă.