sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova și-a câștigat teritoriul în instanță

Olguța Vasilescu: „În sfârșit, putem interveni în cartierele Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor”

Limita teritorială dintre municipiul Craiova și comuna Cârcea a fost, în sfârșit, stabilită. Primăria Craiova a câștigat, în instanță, Drumul Apelor, Plaiul Vulcănești și cartierul militar Aeroport. Acum poate face investiții în aceste zone.

Având hotărârea instanței, Primăria Craiova va interveni în Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor cât mai repede, în acest an. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că se va începe cu asfaltarea arterelor principale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Finalizarea litigiului legat de limitele teritoriale dintre Craiova și Cârcea ne permite, în sfârșit, să putem interveni în cartierele Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor, unde cea mai mare necesitate a oamenilor din zonă era asigurarea unor condiții bune pentru deplasare. Deși cei mai mulți cetățeni din aceste cartiere sunt racordați deja la utilități, cu toții au avut de suferit din cauza drumurilor neasfaltate. Cum sentința definitivă, prin care s-a stabilit de cine aparțin cele două cartiere s-a dat la finalul anului trecut, abia din acest an putem să intervenim în cele două cartiere. Avem în implementare un contract cadru pentru proiectare străzi, care ne va permite să demarăm cât mai repede, în 2024, asfaltarea arterelor principale din Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor”, a declarat primarul Craiovei.

Acestea nu sunt singurele investiții avute în vedere. „Se vor extinde rețelele de utilități acolo unde s-au construit recent imobile, dar și rețeaua de iluminat public stradal. Având în vedere că acum sunt stabilite clar limitele teritoriale, putem să facem o evaluare a necesităților din Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor, ca să vedem ce alte obiective de investiții mai sunt necesare pentru confortul celor care trăiesc în zonă, așa cum am procedat și cu locuitorii din Șimnic și Podari, după trecerea lor pe raza municipiului Craiova”, a mai precizat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Procesul a început în 2020, când Prefectura a chemat în instanță cele două UAT-uri, dar și OCPI Dolj, pentru stabilirea limitelor teritoriale, însă problemele legate de limitele teritoriale datau de mai mult timp. În 2010, prin Ordin al Prefectului s-au constituit comisii de delimitare teritorială. Fiecare unitate administrativ-teritorială și-a susținut propria limită, nerecunoscută de către cealaltă unitate administrativ-teritorială. În 2012 a fost și o procedură de conciliere, dar, cum nu s-a ajuns la o înțelegere, s-a decis ca delimitarea să fie soluționată în instanță.

Locuitorii din zonele disputate s-au plâns de lipsa investițiilor, iar unii au fost nevoiți să plătească taxe către ambele primării. De altfel, Primăria Craiova a arătat, pe parcursul procesului, că localitatea Cârcea revendica teritorii ale orașului care aveau dotări edilitare, servicii și căi rutiere ale Craiovei.

În proces a intervenit și Asociația de Proprietari nr.10 cartier Aeroport Craiova, în favoarea municipalității. Reprezentanții locuitorilor de aici au menționat, între altele, că din cauza faptului că există deschise două cărți cadastrale funciare, locatarii nu pot face documentația cadastrală și înscrierea imobilelor în cartea funciară. De asemenea, au arătat că, din cauza procesului, au ratat posibilitatea de a accesa fonduri pentru reabilitare energetică prin PNRR.

Primăria Craiova a și plătit o expertiza tehnică de care a fost nevoie în proces. Expertul tehnic judiciar a propus instanței ca cele trei zone să aparțină Craiovei. Tribunalul Dolj a stabilit linia de hotar evidențiată în raportul de expertiză. UAT Cârcea a formulat recurs, respins însă la Curtea de Apel, astfel că hotărârea Tribunalului Dolj a rămas definitivă, iar cele trei cartiere au intrat în administrarea Primăriei Craiova.

Politica