Un reprezentat al Băniei urmează să fie mandatat pentru a vota noul preț la căldură, din Craiova, în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor Termo Urban Craiova S.R.L. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din oraș va fi pus în discuție și acest subiect. Dacă proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor locali, la nivelul tarifului local la energie termică ar urma să se producă următoarele modificări, printre care și majorarea cuantumului subvenției pentru populație:
- Se aprobă tariful local al energiei termice facturate populației, în cuantum de 376,19 lei/Gcal, (exclusiv TVA), respectiv 323,47 lei/MWh (exclusiv TVA).
- Se aprobă menținerea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație și agenți economici în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA).
- Se aprobă menținerea prețului local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice, în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA).
- Se aprobă majorarea cuantumului subvenției pentru populație, de la 133,21 lei/Gcal, la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).
În luna noiembrie a anului 2023, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, anunța, pe Facebook, că, în această iarnă, locuitorii orașului plătesc cel mai mic preț pentru căldură. Comparația era făcută cu cifre din marile orașe din țară.
„În această iarnă, craiovenii vor plăti pentru gigacalorie același preț ca și în primele luni ale anului 2023, adică 232,62 lei, prețul final către populație fiind cel mai mic din țară, comparativ cu marile orașe. Astfel, dacă craiovenii vor plăti în această iarnă 232,62 lei pentru gigacalorie, locuitorii din Bacău vor plăti 313,38 lei, iar bucureștenii vor plăti cu aproape 100 de lei mai mult decât craiovenii, adică 330 lei, în timp ce, pe locul patru între marile orașe se situează Arad, cu un cost al gigacaloriei apropiat de cel din București, de 334,45 lei. Locuitorii din Râmnicu Vâlcea vor plăti în această iarnă 356,51 lei / gigacalorie, cei din Oradea și Cluj vor plăti un preț aproape identic, 373,05 lei Oradea și 376,19 lei Cluj, în timp ce Constanța se află pe ultimul loc al acestui clasament, cu un preț de 450 lei pentru căldura distribuită populației prin sistemul centralizat”, a scris edilul, pe Facebook.
Totodată, S.C. Termo Urban Craiova S.R.L a solicitat ca prețul local pentru energia termică furnizată populației, în municipiul Craiova, să fie exprimată și în lei/MWh, întrucât pe platform RO e-Factura nu există posibilitatea de selecție a unității de măsură Gcal (unitate pentru care există preț reglementat de comercializare a energiei termice) iar, raportat la sistemul internațional de unități de măsură, singura unitate de măsură a energiei termice, recunoscută, este MWh.
Preţurile locale pentru populaţie la care se facturează energia termică se aprobă de autorităţile administraţiei publice locale sau de asociaţiile de dezvoltare comunitară, după caz, potrivit legislaţiei în vigoare. La nivelul aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, preţul local pentru populaţie este unic, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport şi distribuţie a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizaţi.