miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Medici neplătiți. Nici bani de materiale sanitare nu sunt

Medicii din centrele de permanență din județul Vâlcea spun că nu au primit banii pentru gărzi de patru luni. Nici pentru plata materialelor sanitare. Unii dintre ei au venit cu bani de acasă.

În județul Vâlcea funcționează cinci centre de permanență, cu număr minim de medici. Acestea sunt în Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Băile Govora, Milcoiu şi Galicea. Medicii se tem că se vor închide.

„Centrele de permanenţă din judeţul Vâlcea au ajuns într-o situaţie disperată. Din luna octombrie nu s-a virat niciun leu pentru gărzile care se efectuează în aceste centre şi nici banii necesari pentru aprovizionarea aparatului de urgenţă sau a materialelor necesare pentru desfăşurarea activităţii. Şi aşa, ultima majorare a tarifelor a fost în ianaurie 2018, când s-a decis că o oră de gardă pentru un medic de familie este de 40 de lei, iar o oră de gardă pentru un asistent este de 20 de lei. Din acestea scăzând contribuţiile, impozitele şi CAS, CASS rămâne un medic de familie cu aproximativ 264 de lei o gardă de 12 ore, iar un asistent cu 132 de lei pe 12 ore. Plata pentru dotarea aparatului de urgenţă este de 4 lei pe oră. Am făcut un calcul şi ar veni ca pentru o gardă de 12 ore să utilizăm medicamente şi materiale sanitare de 48 de lei. La preţurile actuale, de 4 lei pe oră putem cumpăra o seringă şi o fiolă de ser fiziologic. Cum putem trata pacienţii, dacă este măcar unul pe oră, cu o seringă şi cu un ser fiziologic? Şi ca să vă demonstrez că există un pacient pe oră, noi la Centrul de permanenţă Ostroveni am avut în anul 2023, 6.192 de pacienţi în 5.784 de ore de gardă, deci mai mult decât un pacient pe oră. Marea majoritate au fost rezolvaţi la nivelul centrului şi numai 11 au fost trimişi la Spitalul de Urgenţă”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres, doctorul Alin Obogeanu, coordonatorul Centrului de permanenţă Ostroveni din Râmnicu Vâlcea.

Sursa citată scrie că reprezentantul medicilor din centrele de permanenţă din Vâlcea spune că este foarte posibil ca, în aceste condiţii, multe dintre ele să se închidă chiar din această lună.

„Noi, la Râmnicu Vâlcea, să zicem că am fost norocoşi pentru că toate cheltuielile legate de spaţiu, curent pentru aparatură, pază, curăţenie, sunt suportate de Primăria Râmnicu Vâlcea, dar există centre în judeţul Vâlcea unde toate aceste cheltuieli sunt suportate de colegi, or, fără bani din octombrie şi cu iarna care a venit, vă daţi seama că aceşti colegi au trebuit să aducă bani de acasă… Sincer să fiu, nu ştiu câte centre vor prinde sfârşitul lunii”, a mai declarat, conform Agerpres, medicul Obogeanu.

Politica