Mai bine mai târziu, decât niciodată ar fi, aparent, proverbul nimerit în cazul intenției recente a Primăriei Craiova de a beneficia de o strategie închegată de realizare a canalizării pentru ape pluviate și ape uzate.
În realitatea din teren – ne referim aici inclusiv la disconfortul a mii de craioveni, provocat de lucrări începute și neterminate, de perspectiva tot mai îndepărtată a introducerii de conducte utilitare pe străzile lor, de inundați ș.a.m.d. – nu poate fi bine nici mai încet și, evident, nici deloc! Mai ales că masterplanul de apă și canalizare pentru județul Dolj, finanțat din fonduri europene, a fost pliat pe rețelele municipiului Craiova încă din 2016, adică în urmă cu aproape 8 ani…
Cum era de așteptat, în Bănie, au apărut în ultimii 30 de ani noi artere de circulație, în zonele limitrofe dar nu numai, precum și noi nevoi de construire a unor tronsoane dedicate apelor pluviale și uzate, inclusiv pe străzi de aceeași vârstă cu orașul. De altfel, înr-un document oficial, autoritatea publică recunoaște că ”(…) municipiul Craiova dispune, în mare parte, de canalizare pluvială pentru preluarea apelor de suprafață, însă există și zone și cartiere dezvoltate după 1989, pentru care nu au fost prevăzute inițial soluții de preluatre a apelor de suprafață. La acest lucru se adaugă și faptul că rețeaua majoră de canalizare a orașului este foarte veche (…)”(extras caiet de sarcini Primăria Craiova).
Sigur că, în lipsa previziunilor privind expansiunea domeniului public rutier și a unui plan urbanistic (PUG) actualizat, administrația a încercat să rezolve lucrurile orbește, multe dintre acțiuni eșuând lamentabil prin mai multe șantiere. Și nu neapărat din vina municipalității, între motive regăsindu-se și lipsa unor consultanți profesioniști, obligativitatea respectării unor normative învechite care nu se potrivesc necesarului modern, lipsa hărților firelor de gaze, curent etc.
Așa s-a ajuns, în al doisprezecelea ceas, din păcate, la concluzia că adoptarea unui studiu de profil dedicat Craiovei reprezintă o urgență.
Ați semnat, gura mică!
Drept pentru care primăria a lansat o licitație pentru elaborarea unui ”Masterplan canalizare pluvială și canalizare ape uzate în Municipiul Craiova”, cu termen de depunere a ofertelor – 25 ianuarie 2024.
Este vorba de ”realizarea unei strategii locale pentru asigurarea colectării, transportului, tratării și descărcării apelor din sectorul de ape pluviale și, respectiv, din sectorul de ape uzate, în vederea atingerii țintelor trasate prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. (…). Sub aspect metodologic, acest document strategic va trebui să pornească de la documentele-cadru existente, așa cum este Masterplanul pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj (2021 – 2050). Astfel, intenția masterplanului pe care Autoritatea Contractantă și-l dorește ca document final este aceea de a realiza o legătură între Masterplanul pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj (2021 – 2050) și situația existentă, precum și cu cea de perspectivă la nivelul municipiului Craiova (…).
Efectul oficializării unui program este că în baza acestuia vor putea fi făcute investiții în domeniu într-un cadru securizat tehnic și legal, fără interferența vreunei alte autorități sau a deținătorilor de utilități, întrucât toți acești factori vor fi invitați să avizeze documentul înainte de adoptare, conform legii.