Ajuns aproape la un sfert de secol de existență, Planul Urbanistic General al Craiovei mai are ceva până la pensie, deși 25 de ani înseamnă nepermis de mult pentru un document considerat carte de căpătâi a oricărui gospodar de metropolă.
Autoritățile estimează că, în două luni, noul PUG – proiectat anul trecut – ar putea fi definitivat – în sensul corelării/ajustării la cerințele venite din zona societății civile în timpul dezbaterilor publice de anul trecut, peste 900 la număr.
Potrivit oficialilor, până acum au fost analizate și verificate inclusiv prin deplasări în teren aproape jumătate dintre sesizările depuse de craioveni, apreciindu-se că finalizarea operațiunii nu poate surveni mai devreme de luna aprilie a acestui an. Aceasta nu înseamnă că PUG-ul prosapăt va fi și adoptat de municipalitate, ci doar că în primăvară forma finală a sa va putea fi transmisă ministerelor de resort pentru avizare.
Și aici începe o nouă serie a caznelor: zeci de direcții de tot soiul trebuie să radiografieze bietul PUG până la a-l declara ”sănătos”.
Arhitecții de renume ai Craiovei, care au lucrat și colaborează în continuare cu specialiștii din aceste direcții, spun că un normativ de reglementare urbanistică de acest calibru nu are cum să primească ștampila finală mai devreme de doi ani de la depunere. Spre exemplu, numai în Ministerul Apărării sunt 12 departamente care trebuie să verifice un PUG, ca să nu mai vorbim de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, tătucul tuturor documentațiilor în domeniu.
Dacă procedurile se vor derula conform acestor previziuni, ar trebui ca în vara anului 2026 Craiova să înceapă să se îmbrace după un nou catalog edilitar.
Până atunci, din păcate, se poate construi în continuare orbește, la tupeu, că ”din cauza legislației foarte proaste și a PUG-ului foarte vechi”, după cum declarau autoritățile din Bănie anul trecut.
Pentru aducere aminte, Planul Urbanistic General al Craiovei a fost avizat și adoptat în 2000, pentru o perioadă de maxim 10 ani, după care, se pare, nimeni nu a avut vreun interes să-l actualizeze. De ce? Se vede cu ochiul liber. S-a preferat prelungirea repetată a valabilității acestuia, ultimul act de acest gen înregistrându-se în 2023, pentru încă trei ani.