Cutremur în România

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

UPDATE:  Seismul nu a produs pagube, nu au fost înregistrate apeluri la 112 și nu au existat victime, a transmis Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 kilometri, s-a produs în această dimineață, la ora 6.50, în zona seismică Vrancea, resimțindu-se în mai multe orașe din România, dar și în Moldova.

Foto: Facebook/Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Cutremurul s-a produs la 69 km NE de Ploiești, 76km E de Brașov, 114km V de Brăila, 117km V de Galați, 118km N de București, 126km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iaşi.

„În ziua de 03.11.2022, 06:50:27 (ora României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău un cutremur cu magnitudinea 5.2, la adâncimea de 140 km”, anunţă INFP.

Cutremurul s-ar fi resimțit și în Bulgaria și Ucraina.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 14 kilometri de Râmnicu Sărat.

Mai mulţi cetăţeni au primit mesaje Ro-Alert prin care au fost informaţi despre producerea seismului. Alţi utilizatori Android au primit o notificare cu câteva secunde înainte de cutremur.

”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, menţionează IGSU.

De asemenea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a sfătuit populația, joi dimineață, la Digi 24, ce să facă în caz de cutremur:

„În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a transmis Raed Arafat.

Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise a realizat o comparație grafică între intensitatea seismului devastator din 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și cutremurul de joi dimineață resimțit în București și mai multe orașe, dar și în Republica Moldova.

Distribuie acest articol