sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Despre achiziții publice, la Craiova

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a organizat luni dimineață la Craiova o conferință regională cu tema achizițiilor publice centralizate la nivel local. Scopul a fost acela de creștere a gradului de conștientizare în rândul autorităților contractante cu privire la beneficiile achizițiilor publice centralizate la nivel local, în cadrul proiectului SIPOCA 624 „Sprijin pentru implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților locale contractante”, după cum menționază organizatorii.
Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au regăsit președintele ANAP, Iuliana Feclistov, Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Președintele ANAP a vorbit despre unitățile pentru achiziții publice centralizate și despre cum ar trebui acestea să funcționeze. Iuliana Feclistov a menționat și cine anume susține acest proiect.
“Astăzi are loc a 10-a conferință prin care încercăm să aducem la cunoștiină cum ar trebui să funcționeze unitățile pentru achiziții pubice centralizate și care sunt beneficiile acestora. Au fost organizate 9 conferințe la nivel național până în acest moment, toate de succes. Aceste unități de achiziții pubice fac parte dintr-un proiect în care ANAP alături de Banca Europeană pentru Investiții, a acordat asistență tehnice mai multor contractori. Acest proiect va continua prin PNNR. Avem trei unități centralizate funcționale la acest moment și urmează să mai înființăm și altele”, a spus Președintele ANAP.
La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a explicat la rândul său câtă nevoie de simplificare are birocrația la nivelul achizițiilor publice și cât ăi costa acest lucru inclusiv pe cetățeni.
“Suntem de-acord că legile achizițiilor publice au nevoie de ajustări, de modificări și de a încerca să le facem cât mai flexibile, dar să aibă și termene cât mai rapide. De multe ori, în loc să le facă mai flexibile, legislativul a făcut aceste legi mai complicate. 6 sau 7 instituții controlează procesul achizițiilor publice. Vrem să reușim să avem legi si prevederi care să permită autorității să facă lucrări sau investiții. Am avut și trei procese pe o singură achiziție și le-am pierdut, dar cine a pierdut? Cetățenii, care un an și jumătate n-au avut acel serviciu public”, a spus Cosmin Vasile.
UCA (Unități centralizate de Achiziții Publice) sunt utilizate frecvent în administrațiile naționale și locale din Uniunea Europeană de peste 15 ani, iar beneficiile funcționării acestora se referă la reducerea costurilor și a riscurilor de neconformitate față de legislația în vigoare, la gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice și la obținerea unui nivel de calitate superior pentru bunurile și serviciile achiziționate.

Politica