Canotorii români au scris istorie la Campionatele Mondiale de Canotaj 2022 de la Racice (Cehia), câștigând patru medalii de aur, o performanță fără precedent pentru România.
Sportivii români au urcat pe prima poziție a podiumului la probele schif simplu categorie ușoară (LW1x), dublu rame masculin (M2-), dublu vâsle feminin (W2-) și 8+1 feminin (W8+).
Pentru prima oară în istoria participării României, s-a format o dublă între Campionatele Europene și cele Mondiale. Campionii Europeni în probele de schif simplu categorie ușoară (LW1x), dublu rame masculin (M2-), dublu vâsle feminin (W2-) și 8+1 feminin (W8+) au devenit acum și campioni mondiali. De asemenea, este pentru prima oară în istoria canotajului românesc când un echipaj de dublu rame masculin (M2-) câștigă medalia de aur la Campionatul Mondial.
O altă performanță istorică: Simona Radiș a câștigat două medalii de aur la mondiale în mai puțin de o oră, concurând și în barca de 8+1 feminin. A fost o zi specială și pentru Ancuța Bodnar, care a câștigat aurul în proba de dublu vâsle chiar de ziua ei de naștere.
România închide această ediție a Campionatelor Mondiale pe locul 3 în clasamentul pe națiuni, după Marea Britanie și Italia.
Prima medalie de aur pentru țara noastră a fost obținută în proba de schif simplu categorie ușoară (LW1x), de Ionela Cozmiuc, cu un timp de 07:42:59. Podiumul a fost completat de sportive din Olanda și Noua Zeelandă. Ionela Cozmiuc este și campioană europeană în 2022 în aceeași probă.
A doua medalie de aur pentru România la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Racice a fost câștigată de Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, în proba de dublu rame masculin (M2-). Sportivii noștri s-au impus în fața echipajelor din Spania și Marea Britanie, încheind cursa cu un timp de 06:28:06. Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au cucerit și titlul european anul acesta în barca de dublu rame masculin (M2-), aceeași probă în care Cozmiuc este și Vicecampion Olimpic.
A treia medalie de aur pentru România a fost câștigată de Simona Radiș și Ancuța Bodnar în proba de dublu vâsle feminin (W2x). Campioane olimpice la Tokyo 2020, duble Campioane Europene în 2022, atât la dublu rame feminin (W2-), cât și la 8+1 feminin (W8+), Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dominat cursa din finala de astăzi, pe care au încheiat-o cu un timp de 06:47:77, înaintea echipajelor din Olanda și Irlanda.
Ultima cursă a Campionatului Mondial de la Racice, 8+1 feminin (W8+), a adus și cea de-a patra medalie de aur pentru România. Echipajul compus din Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria-Ștefania Petereanu s-a clasat pe locul 1, înaintea sportivelor din Olanda și Canada. Echipajul de 8+1 feminin a câștigat medalia de Aur și luna trecută, la Campionatele Europene de Canotaj de la Munchen.
Denisa Tîlvescu și Ioana Vrînceanu au terminat pe locul 4 cursa din finala probei de dublu rame feminin (W2-). Tot pe locul 4 s-au clasat și sportivele din echipajul de patru rame feminin (W4-), compus din Mădălina Bereș, Roxana Anghel, Magdalena Rusu și Amalia Bereș, dar și echipajul de patru rame masculin (M4-), compus din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci.
Echipajul de patru vâsle masculin (M4x), compus din Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu și Florin Marian Enache a încheiat pe locul 6. Tot pe locul 6 se clasează și sportivii din echipajul de 8+1 masculin (M8+), Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu.
Echipajul de patru vâsle feminin (W4x), compus din Elena Logofătu, Cristina Druga, Ioana-Mădălina Moroșan și Patricia Cireș au ocupat poziția cu numărul 13 în clasamentul general.
La dublu vâsle masculin (M2x). Andrei-Sebastian Cornea și Cristian-Ionuț Cojocaru ocupă locul 17 în clasamentul general.
„Avem patru medalii de aur la mondiale, o performanță istorică pentru canotajul românesc. Mai mult, tot pentru prima dată în istorie, campionii europeni din patru probe devin și campioni mondiali! Îi felicit din suflet! Am trăit alături de ei, cu foarte mari emoții, fiecare dintre curse. Avem un lot extrem de bine pregătit, drept dovadă echipajele României au prins nouă finale mondiale. Concurența a fost acerbă. Au fost sportivi extrem de bine pregătiți din Marea Britanie, Australia, Statele Unite sau Italia.
Ionela Cozmiuc a făcut o cursă extraordinară în proba de schif simplu categorie ușoară, Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au devenit primii canotori români din istorie cu titlu mondial în proba de dublu rame masculin, iar fetele noastre de aur de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, sunt acum și campioane mondiale, singura medalie care le lipsea din palmares. Mai mult, Simona a câștigat a doua medalie de aur azi, în proba de 8+1 feminin, după doar 50 de minute de la proba precedentă, de dublu vâsle, unde a luat tot aur!”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.
Lotul Federației Române de Canotaj va ajunge în România luni, 26 septembrie, pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, în jurul orei 15.45. La sosire, la Salonul Oficial, va avea loc o conferință de presă.
Federația Română de Canotaj