luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Fotbalul sub amenințarea războiului: Solidaritate cu Ucraina. Rusia, izolată pe plan mondial!

Întreaga lume a sportului a reacționat după ce Vladimir Putin a declanșat iadul în Ucraina

Solidaritatea cu poporul ucrainean este cuvântul de ordine în lumea fotbalului. În Bănie, la meciul dintre CSU Craiova și Chindia Târgoviște fotbaliștii au ieșit pe teren purtând un banner cu mesajul „Nu războiului”, scris în engleză și în ucraineană. Gestul a fost întâmpinat cu aplauze de cei peste 5.000 de suporteri prezenți pe Oblemenco. Tot în Bănie, la meciul de baschet dintre SCM Universitatea Craiova și CSM Oradea, din weekend a avut loc un protest anti-război.
„Europa trece prin momente grele și trebuie să dăm dovadă de unitate. Sportul unește oameni, războiul distruge vieți! În aceste momente grele, ÎMPREUNĂ împotriva războiului, împotriva unei orori pe care nu ne-am fi imaginat-o ca fiind posibilă. Este greu și este de neimaginat ca în Europa anului 2022, să moară oameni într-un război crunt. Și CSM Oradea se alătură protestului anti-război, iar cele două formații vor deveni, practic, o echipă. Înainte de partida de baschet de la ora 18:00, jucătorii celor două formații vor protesta și vor purta tricouri speciale, iar prezentarea jucătorilor se va face într-un mod inedit. Vă așteptăm să fiți alături de noi în Sala Polivalenta Craiova și să spunem unui război care nu aduce nimic bun pentru omenire. Vom juca cu gândul la oamenii care suferă de pe urma acestei orori”, a fost mesajul clubului oltean.
Federația Română de Fotbal a sărit în ajutorul fotbaliștilor străini de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk. 42 de persoane, fotbaliștii și familiile acestora, au intrat în România la miezul nopții trecute și au fost așteptați de autocarul echipei naționale a României, care i-a transportat la baza tricolorilor de la Mogoșoaia. Ieri, 28 februarie, aceștia au decolat spre țările de proveniență. Răzvan Burleanu, președintele FRF, a fost prezent la punctul de frontieră Albița, pentru a-i prelua pe fotbaliștii refugiați.
„Acestea sunt momentele când solidaritatea, întrajutorarea sunt valori ale fotbalului care trec de dimensiunile sportive și intră în cele ale umanitarismului. Este modul în care noi, FRF, ne exprimăm sprijinul față de victimele acestui război sângeros din Ucraina. Vom continua să ajutăm fotbalul ucrainean să treacă peste încercări”, a declarat Răzvan Burleanu.
Totodată, federalii au contribuit și la revenirea lui Valentin Cojocaru, fotbalistul român în vârstă de 26 de ani, legitimat la FC Dnipro. Cojocaru a ajuns în țară fiind însoțit de colegi de la FC Dnipro, dar și de un jucător și antrenorul secund de la Zorya Lugansk.
FRF a anunțat că poate găzdui meciurile naționalei Ucrainei. „Având în vedere decizia UEFA în ceea e privește meciurile reprezentativelor naționale ale Ucrainei, faptul că acestea vor fi nevoite să dispute partidele de pe teren propriu în străinătate, Federația Română de Fotbal a informat oficial Federația de la Kiev că e dispusă să acorde tot sprijinul necesar astfel încât partidele să se poată desfășura pe teritoriul României. Decizia FRF este pe termen nelimitat, indiferent de perioada de valabilitate a hotărârii anunțate de forul de la Nyon”, se arată într-un comunicat FRF.
O altă dovadă de solidaritate o reprezintă propunerea celor de la Petrolul Ploiești făcută lui Dinamo Kiev, aceea de a prelua în grijă două grupe de juniori ale formației din capitala Ucrainei.
De partea cealaltă, se pregătește un boicot total asupra naționalei Rusiei. Multe federații consideră prea blândă măsura FIFA, aceea ca naționala pregătită de Karpin să nu mai poată evolua sub denumirea de Rusia, ci de Uniunea de Fotbal a Rusiei, și au anunțat că nu vor mai evolua împotriva acestei echipe. Federația Engleză de Fotbal a fost prima care a transmis că refuză să mai joace împotriva reprezentativelor Rusiei. În același timp, Polonia, Suedia și Cehia, adversarele Rusiei în play-off-ul pentru Campionatul Mondial din Qatar, boicotează meciurile împotriva rușilor. Rusia a fost deposedată și de finala Ligii Campionilor din 2022, eveniment care ar fi trebuit găzduit de orașul Sankt-Petersburg.

Politica