joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Percheziții domiciliare în Dolj și alte 8 județe privind delapidarea și evaziunea fiscală

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus astăzi, 23 septembrie, reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 13 inculpați, precum și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare și evaziune fiscală, potrivit DIICOT.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2018, s-a constituit o grupare infracțională care avea ca scop preluarea unor persoane juridice prin intermediul cărora să achiziționeze diferite tipuri de mărfuri de la societăți comerciale, cu sediul pe teritoriul României, a căror contravaloare urma să fie garantată cu instrumente de plată emise asupra unor conturi în care nu exista disponibilul necesar, mărfurile fiind valorificate ulterior sub prețul de achiziție. Pentru constituirea grupării infracționale, liderul acesteia a cooptat mai multe persoane care aveau roluri bine definite.

O parte dintre membri se ocupau de identificarea unor persoane juridice ale căror asociați erau dispuși să cedeze părțile sociale în schimbul unor sume de bani și de a pregăti datele contabile ale persoanelor juridice, în sensul întocmirii unor declarații 394 și a unor balanțe ce indicau un anumit rulaj și o anumită bonitate a persoanelor juridice preluate, pentru a crește încrederea persoanelor vătămate care ar fi efectuat verificări în bazele de date ale ANAF, ori la societățile de asigurare. Alți membri aveau rolul de a deschide conturi la unitățile bancare și de a ridica instrumente de plată, pe care le predau, ulterior, liderilor grupării în vederea utilizării acestora pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Persoanele vătămate erau contactate telefonic de către liderul grupării, ori de către alte persoane implicate în activitatea infracțională care se prezentau sub identități false, iar marfa livrată era preluată de către alte persoane implicate în activitatea infracțională, iar uneori chiar de către liderii grupării care de altfel o și valorificau. Având în vedere faptul că până la introducerea la plată a primului instrument exista o perioadă tampon de aproximativ 60 de zile (instrumentele de plată erau scadente la 60 de zile de la data achiziționării mărfurilor), liderii grupării erau interesați să inducă în eroare cât mai multe societăți comerciale, fapt pentru care au apelat și la alte persoane pentru a-i sprijini în activitatea infracțională, potrivit unui comunicat de presă.

La începutul anului 2021, liderul grupării împreună cu alte persoane au hotărât continuarea activității infracționale, stopată pentru o perioadă de intervenția organelor judiciare care au dispus reținerea acestuia într-un dosar penal instrumentat de către DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, iar ulterior arestarea preventivă, fiind plasat, sub control judiciar de către Curtea de Apel Bacău, la data de 20.11.2020.

În aceste condiții, membrii noii grupări au luat decizia preluării unei persoane juridice care să fie utilizată în același scop, respectiv inducerea în eroare a unor persoane juridice, prin folosirea de nume și/sau calități mincinoase și achiziția de mărfuri care, fără a fi achitate, urmau a fi vândute cu mult sub prețul de livrare practicat de persoanele vătămate.
Din cercetările efectuate a mai reieșit faptul că, începând cu luna aprilie 2021, mai multe persoane au constituit o altă grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în domeniul agricol, mai menționează sursa citată.

S-a reținut faptul că membrii grupului au exploatat sectorul agricol motivat de faptul că plata mărfurilor achiziționate nu se efectua într-un termen scurt, practica în domeniu fiind aceea că plățile urmau să fie încheiate la recoltare sau în momentul primirii unor eventuale fonduri prin intermediul unor programe naționale sau europene.

Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, membrii grupării se prezentau a fi fermieri care dețin sute de hectare de terenuri agricole cu diferite culturi, precum și utilaje cu care le cultivă, stabilind întâlniri cu reprezentanții persoanelor vătămate la care se prezentau cu diferite utilaje de la persoane fizice, pentru o perioadă scurtă de timp, creând astfel aparența unor persoane implicate efectiv în sectorul agricol.

După achiziționarea mărfurilor, membrii grupării infracționale împărțeau cantitățile astfel obținute pe care le valorificau la un preț apropiat de 50% din cel de achiziție, fără ca persoanele vătămate să beneficieze de vreo sumă de bani și aflându-se astfel în imposibilitatea de a le achita acestora contravaloarea mărfurilor livrate.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 5.440.000 de lei.
La data de 23.09.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dolj, Galați, Bistrița-Năsăud, Neamț, Ialomița, Prahova și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate sumele de 19.000 de lei și 3.700 de euro, precum și 6,4 tone de fertilizant.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a membrilor uneia dintre grupări în timp ce recepționa cantitatea de 24 tone semințe grâu, în valoare de 69.540 lei.

În cursul zilei de astăzi, 12 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Galați, Prahova și SCCO Giurgiu, Teleorman, Dolj, Bistrița-Năsăud, Neamț și Ialomița și al jandarmilor din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Neamț și Galați, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto: DIICOT

Politica