Având în vedere că primul caz din acest an privind infecția cu virusul West Nile, transmis prin mușcătura de țânțar, a fost raportat la nivelul județului Olt, primăriile au început să acorde o atenție sporită acțiunilor de dezinsecție.
În acest sens, reprezentanții Primăriei Corabia anunță că vor intensifica, în perioada următoare, activitățile specifice dezinsecției.
„Având în vedere apariția, la nivelul județului Olt a cazurilor de persoane infectate cu virusul West Nile (transmis prin înțepătura de țânțar) Primăria Orașului Corabia continuă acțiunile de dezinfecție – dezinsecție la nivelul localității, astfel încât să nu mai fie riscuri de transmitere a virusului din cauza insectelor”, potrivit reprezentanților Primăriei.
La fel se va întâmpla în Balș, dezinsecția făcându-se joi, pe 12 august.
„Joi, 12 august 2021, începând cu ora 22.00, în orașul Balș va avea loc o amplă operațiune de dezinsecție.
Vă rugăm să rămâneți, pe cât posibil în locuințe pe parcursul acțiunii, pentru preîntâmpinarea evenimentelor neplăcute.
Acțiunea este efectuată cu substanțe profesionale tip DDD (dezinfecție-dezinsecție-deratizare), ca urmare a apariției în județul Olt a unor cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile, transmis prin mușcătura de țânțar”, informează Primăria Balș.
Reamintim că primul caz de acest gen a fost înregistrat, în weekend, la o femeie de 48 de ani
Starea de sănătate a femeii este stabilă, momentan. Acesta ar fi ajuns de urgență la Spitalul Județean Slatina la sfârșitul lunii iulie, având dureri abdominale puternice, cefalee, greață și vărsături. A rămas internată în spital, fiindu-i prelevate probe pentru a se stabili cauza exactă a stării de rău.
După analize însă, medicii au depistat că femeia a fost infectată cu virusul West Nile. Acesta nu știe nici până în acest moment cum a reușit să se infecteze cu virusul transmis de țânțarul-tigru, având în vedere că ar fi stat mai mult în casă.
Țânțarul tigru asiatic, prin înțepătura căruia se transmite virusul West Nile, este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Foto: Primăria Orașului Corabia