Începând din acest sezon competițional meciurile directe dintre România și Rusia vor avea o dublă miză. Astfel, pe lângă cea legată de ierarhia în Rugby Europe Championship, Stejarii și Urșii își vor disputa și Cupa Kiseleff, denumită astfel în onoarea contelui rus Pavel Kiseleff, generalul-guvernator ale cărui reforme au schimbat radical administrația în țările române.
Trofeul va fi pus în joc în toate meciurile directe, internaționale, disputate la nivel de seniori, mai puțin cele ce au loc la Cupa Mondială de Rugby și în play-off-ul de calificare la această competiție. Trofeul este transmisibil, prima câștigătoare a acestuia urmând să se decidă sâmbătă, 6 martie, pe Stadionul din Soci, la partida din prima etapă a Rugby Europe Championship 2021.
„În primul rând doresc să felicit cele două federații pentru această inițiativă. Încă de la începuturi, rugbyul s-a construit pe rivalități sportive între țări, rivalități care au dus dezvoltarea sportului nostru. Am încredere că această nouă inițiativă va crește nivelul jocului în Europa și că va atrage din ce în ce mai mulți suporteri. De asemenea, sunt încântat de faptul că această idee a venit din partea federațiilor, ceea ce demonstrează dedicația pe care acestea o au în creșterea nivelului de joc al competiției din care fac parte”, a declarat Octavian Morariu, președintele Rugby Europe.
„România și Rusia sunt legate de o tradiție lungă în rugby și acest trofeu vine să onoreze istoria bogată pe care o avem împreună. Generalul Pavel Kiseleff este o personalitate care a avut o importanță strategică pentru țara noastră și credem că este un nume care trezește mândrie pentru ambele națiuni”, a spus Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
Pavel Kiseleff s-a născut pe 19 ianuarie 1788, la Moscova (Imperiul Rus) și a murit pe 26 noiembrie 1872, la Paris. Contele a fost Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești, între 1829 și 1834, în mandatul său având loc o reorganizare administrativă a celor două principate și au fost întocmite Regulamente Organice, care au fost introduse în Țara Românească în 1831 și în Moldova în anul 1832. De asemenea, ca ambasador al Rusiei la Paris, în perioada 1856-1862, acesta a sprijinit unirea Principatelor Române.
Acest trofeu se alătură astfel celui care se pune în joc la meciurile cu Georgia, Cupa Antim Ivireanu.
FOTO: Mikhail Plekhanov/ Rugby Russia
sursa: frr.ro