Mehedințenii dar și zeci de mii de oameni din zona Olteniei vor putea beneficia în următorii trei ani de servicii medicale gratuite de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor premaligne colorectale.
Această acțiune este implementată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova în parteneriat cu Asociația Mereu pentru Europa și va fi derulată în cadrul proiectului „SERVICII MEDICALE PERFORMANTE DE PREVENȚIE, DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ENDOSCOPIC ÎN CANCERUL COLORECTAL”, în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.
Lansarea oficială a programului a avut loc la Craiova, iar la eveniment a fost invitat să participe și președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
„Am transmis toată susținerea și sprijinul de care este nevoie pentru implementarea acestui proiect care se adresează persoanelor cu vârste între 50 și 74 de ani din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. În total, este vorba despre 50.000 de persoane care vor participa la screening. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă și creșterea duratei de viață a grupului țintă. Felicit și pe această cale corpul celui important centru universitar din Sud-Vest Oltenia care este implicat în proiect, membrii Asociației Mereu pentru Europa și consider că acest demers este unul foarte important pentru sănătate, mai ales în această perioadă în care am văzut cu toții cât suntem de vulnerabili în fața bolii. Cancerul colorectal este a doua cauză de deces în rândul bolilor de cancer”, a declarat Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți.
La conferință au mai participat coordonatorii echipei de implementare – prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, manager de proiect, prof. univ. dr. Dan – Ionuț Gheonea, rector al UMF din Craiova și director științific al proiectului – din partea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și Dan Neagoe – Băcanu, coordonator proiect din partea Asociației Mereu pentru Europa, precum și dr. Carmen Adriana Dogaru, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familie.
„În cadrul proiectului, peste 60% dintre persoanele implicate în program vor fi selectate din medii sociale dezavantajate. Din cele peste 50.000 de persoane care vor participa la screening, aproximativ 2.100 de pacienți vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară. Este un proiect amplu, cu multiple implicații atât asupra grupului țintă dar și asupra întregii comunități din regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă; creșterea duratei de viață a grupului țintă; aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie”, a precizat prof. univ. dr. Dan – Ionuț Gheonea, director științific al proiectului