La jumătatea lunii aprilie, un grup de capre negre a preferat o zonă mai joasă, din Buila – Vânturariţa, cel mai mic parc naţional din ţara noastră, cu mai puţin de 4.200 de hectare şi aproximativ 3.900 de păduri, care, în ciuda dimensiunilor reduse asigură toate condiţiile de adăpost, linişte şi hrană faunei bogate.
Un cârd de cel puţin şapte capre negre se hârjonesc şi-şi dispută dreptul la mâncare, scrie Adevarul.
Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea: „Caprele negre autohtone au o greutate care variază între 30 – 60 kg. Femela este mai mică şi poate pierde până la 20% din greutate în timpul perioadei de împerechere, care survine în lunile octombrie – noiembrie. Culoarea animalului este vara ruginiu deschisă, iar iarna brun închisă, dar în contrast cu ambientul, pare a fi de neagră. Caprele năpârlesc de două ori pe an: primăvara, în lunile mai – iunie şi toamna înaintea perioadei de împerechere.
Caprele negre se adună vara şi iarna în cârduri (ciopoare), conduse de o femelă vârstnică şi, de-a lungul timpului, specialiştii au observat cum caprele bătrâne şi ţapii puternici vin în urma cioporului, iar ţapii de 2 – 3 ani se adună în cârduri separate, de câte patru – cinci exemplare, iar cei bătrâni stau izolaţi, cel mult doi – trei. În iernile cu zăpezi mari, caprele negre se retrag în zonele cu stâncării, de unde cade zăpada, găsind mai uşor muşchi, licheni sau cetină”.
În urmă cu mai bine de un deceniu şi jumătate, caprele negre din Buila – Vânturariţa erau speriate şi hăituite, de braconieri şi exploatatorii de lemn. Acum, iarna, sunt deseori văzute grupuri de 12 – 15 – 20 de capre, mai ales în zonele stâncoase.
Parcul Naţional Buila – Vânturariţa reprezintă unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi al doilea din judeţul Vâlcea. La nivelul castrului din masivul Buila – Vânturariţa există peste 150 de peşteri, iar parcul se bucură de peste 500 de hectare de păduri virgine, cele mai valoroase din punctul de vedere al biodiversităţii. În urmă cu un an, într-o evaluare a cele trei fonduri cinegetice de munte pe care le gestionează Direcţia Silvică Vâlcea au fost identificate peste 140 de capre negre.