Și ,,ăștia” de la PNL îi mint cu nerușinare pe copii și nu le dau miere în școli așa cum prevede legea! Cu un cinism fără margini, guvernul PNL, la fel ca predecesorul guvern PSD, face aceeași mizerie în privința legii mierii în școli: o amână pentru altădată.
Concret, nici în acest an, copiii nu vor beneficia de programul mierea în școli. Cei de la PNL au ajuns să păcălească, chiar și copiii. Inițial au făcut-o ,,trântorii” de la PSD, acum o fac ,,trântorii” de la PNL. Aceasta este doar una dintre dovezile care arată clar că ambele partide, ce mi-e stânga, ce mi-e dreapta, sunt tot o apă și-un pământ! Căci pentru ei, pentru salariile lor nesimțite și toate hatârurile lor, sunt bani berechet la buget. Pentru copii însă, nu sunt bani suficienți niciodată…
Când se va introduce mierea în școli așa cum prevede legea votată în Parlament? Poate peste un deceniu, poate niciodată, doar bunul Dumnezeu știe…
,,Un copil din mediul rural poate să sară un gard și să-și ia un măr din pom, dar la borcanul de miere se uită ca la o icoană, pentru că nu are de unde sa-l ia.. Mierea este cel mai bun lucru care se poate întâmpla copiilor!” spunea cu seninătate un mare mincinos de la PSD pe nume Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Însă și cei de la PNL care sunt acum la putere, nu sunt mai breji, ci taman la fel de mincinoși…
Iată filmul păcălelii cu miere a copiilor: Botănoiu de la PSD minte primul, cu nerușinare
Programul „Mierea în şcoli” va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă că 1,4 milioane de copii vor primi un borcan de 350 de grame de miere polifloră din producţie internă, a anunţat, în toamna anului 2018, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat PSD în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
,,Programul ‘Mierea în şcoli’ este lege deja, dar mai trebuie făcute câteva amendamente. Ea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, odată cu noul buget. Este vorba de o alocare de 16 milioane de euro anual. Acel borcan de 350 de grame de miere polifloră din producţie românească internă va merge către 1,4 milioane de copii, care vor avea astfel acces la miere. Vă mărturisesc că am văzut în teritoriu copii care, poate, nu au gustat niciodată şi aici toţi suntem datori să facem ceva, pentru că acel borcan de miere nu este numai al lui, ci al familiei. Imaginaţi-vă ce se întâmplă astăzi în România din punct de vedere al sănătăţii: zeci de kilograme de zahăr se consumă în România şi doar zeci de grame consum de miere. Cred că trebuie să schimbam această paradigmă, să mergem cu programe de informare şi programe care să stimuleze consumul”, a susţinut Daniel Botănoiu, în toamna anului 2018, la evenimentul organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă. Acesta a precizat atunci că se lucrează în prezent la introducerea unui sistem de holograme pe borcanele de miere pentru a dovedi calitatea şi trasabilitatea produselor româneşti, la fel ca în cazul vinurilor.
Botanoiu de la PSD minte iar cu nerușinare, peste un an de zile: ,,Un copil, la borcanul de miere, se uită ca la o icoană!”
Tot în toamnă, de această dată, în toamna anului următor, adică în toamna anului 2019, secretarul de stat de la PSD, Daniel Botănoiu minte iar în privința introducerii mierii în școli.
,,Un copil din mediul rural poate să sară un gard și să-și ia un măr din pom, dar la borcanul de miere se uită ca la o icoană, pentru că nu are de unde sa-l ia. Mierea este cel mai bun lucru care se poate întâmpla copiilor din mediul rural, pentru că nu au surse de energie, nu au surse de sănătate pe care să și le ia din alimentație așa cum există în mediul urban”, a spus Daniel Botanoiu, în conferința de presă care a deschis ediția de toamna a Târgului Național al Mierii, organizată pe platforma apicola Băneasa în septembrie 2019.
,,Începând cu 1 ianuarie 2020, programul prin care școlarii vor primi câte un borcan cu miere va fi funcțional. Ideea este că am avut înțelegerea de a pregăti foarte bine programul acesta. Ne dorim să fie mierea locală în program, nu să ne trezim cu produse extrase din porumb, din melasă, din sfeclă sau din nu știu ce alt ceva. Este foarte important să avem calitate, mierea fiind cel mai bun produs pentru copiii din mediul rural, ca surse de nutriție, energie, sănătate pe care le iau din alimentaţie”, a mai declarat Daniel Botănoiu, la evenimentul amintit anterior din septembrie 2019.
De fapt nu a declarat ci a mințit cu nerușinare.
O ticăloșie a PSD în care intra și mierea, marca Eugen Teodorovici
După minciunile lui Botănoiu de la Agricultură, într-o OUG anunțată de ministrul PSD de la Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, care conține celebra ”taxă pe lăcomie”, se dispunea și tăierea fondurilor pentru programul miere de albine în școli.
În fapt, era vorba de o suspendare pe 3 ani a acestui program pentru copii.
,,În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2021 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I – IV din învățământul de stat și confesional, cu modificările ulterioare”, este precizat la articolul 49 al Ordonanței.
Parlamentarii au votat, pe 21 noiembrie 2018, pentru ″miere în scoli″ şi stabiliseră ca preşcolarii şi elevii din clasele I-IV să primească 350 de grame în fiecare lună.
PNL, aceeași mizerie ca și PSD: nici ei nu dau elevilor mierea
Deși au anulat ordonanța 114 intitulată ,,taxa pe lăcomie”, nici liberalii nu au dorit să introducă mierea în școli așa cum există lege votată în Parlament tocmai din anul 2018. Așa că programul ”Mierea în școli” nu a început de la 1 ianuarie 2020 așa cum sperau nu numai copiii ci și apicultorii din România. Când va începe?
Doar bunul Dumnezeu știe! Printr-o ordonanță de urgență postată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, programul mierea în școli a fost devansat. Chipurile, programul va fi bugetat de la începerea anului școlar viitor.
,,De la 1 ianuarie 2020 până la începerea anului școlar 2020-2021 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2007, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de act normativ postat pe site-ul MADR.
,,Având în vedere Hotărârea Parlamentului nr.22/2019 pentru acordarea încrederii Guvernului coroborat cu perioada scurtă rămasă pentru elaborarea normelor metodologice, se impune prelungirea suspendării acesteia. De asemenea, resursele financiare necesare implementării măsurii de acordare, cu titlu gratuit, de miere de albine polifloră preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional, ar trebui aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2020” își motivează decizia Ministerul Agriculturii din cadrul Guvernului PNL.