În Luxemburg, la sediul Federației Europene de Tenis de Masă, a avut loc tragerea la sorți a grupelor din calificările pentru Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, din 2021.
La invitația ETTU, Elizabeta Samara, Adina Diaconu și Beatrice Romanescu au participat la stabilirea urnelor. Deținătoare a titlului european la fete și gazdă a turneului european din 2021, România nu va juca în primul stagiu, nici la fete, nici la băieți, ambele echipe fiind direct calificate.
Cu nu mai puțin de șapte titluri europene în palmares, la simplu, dublu și cu echipa, Elizabeta Samara visează să cucerească o nouă medalie de aur în competiția continentală, de această dată chiar în România.
„Sunt foarte fericită că dețin atâtea titluri, nu e niciun secret, poate doar acela că mi le-am dorit foarte mult pe toate. Acum țintesc încă un titlu european cu echipa și încă unul la simplu, dar cel mai mult îmi doresc să îl iau cu echipa. Îmi place să joc acasă, pentru fani, pentru familie și prieteni. Va fi presiune, dar ne place să jucăm în aceste condiții. Nu va fi ușor, dar va fi o experiență frumoasă, cu siguranță”, a declarat Elizabeta Samara, campioană europeană tenis de masă.
Viitorul este asigurat
Campioană europeană U21 în proba de simplu și componentă a echipei naționale de senioare, Adina Diaconu abia așteaptă competiția de la Cluj-Napoca.
„Sunt mândră și fericită că fac parte din această echipă. Îmi doresc să păstrez tradiția de la juniori și să câștig titlul și la seniori. Presiunea există la fiecare Campionat European. Faptul că vom juca acasă este un avantaj, pentru că vom avea suporterii alături. Vom încerca să luăm din energia publicului și să jucăm cât mai bine”, a declarat Adina Diaconu, campioană europeană tenis de masă.
Hegemonia româncelor
În septembrie, la Nantes (Franța), Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Irina Ciobanu au cucerit titlul european pentru a doua oară consecutiv. România are în palmares cinci titluri de campioană europeană la tenis de masă pe echipe, la feminin, obținute în 1992, 2002, 2005, 2017 și 2019.
„Echipa națională necesită o anumită stare mentală, nu sunt niciodată relaxată la meciurile echipei naționale. Țintim mereu primul loc și fiecare meci e o provocare. Când ești numărul unu, devii o țintă și toată lumea vrea să te învingă, așa că trebuie să fim foarte atenți la fiecare meci. Nu e ușor să ne menținem pe primul loc, dar e foarte plăcut”, a declarat Beatrice Romanescu, manager FR Tenis de masă.
Cum se stabilesc echipele calificate la CE2021
Naționalele feminine și masculine ale României sunt deja calificate la turneul final, datorită statutului României de țară – gazdă. De asemenea, naționala feminină (Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Irina Ciobanu și Adina Diaconu) pornește ca deținătoare a trofeului suprem în Europa, titlu cucerit în acest an la Nantes, Franța. La masculin, Germania este calificată, de asemenea, automat la Campionatul European pe echipe de la Cluj 2021.
Sistemul de calificare este simplu și cuprinde două etape: primele două locuri din grupele C se califică în grupele B. Apoi, primele două echipe din grupele B se califică în faza a doua a calificărilor, alături de locurile trei din grupele A. Primele două locuri din grupele A se califică la Campionatul European pe echipe de la Cluj 2021. În a doua fază a calificărilor, 18 naționale masculine și 16 naționale feminine vor fi împărțite în cinci grupe masculine și cinci grupe feminin. Primele două locuri se califică la turneul final.
Programul calificărilor:
Runda 1 a grupelor A: 13 octombrie 2020.
Runda 2 a grupelor A: 17 noiembrie 2020.
Runda 3 a grupelor A: 8 decembrie 2020.
Grupa B: 17-18 octombrie 2020.
Grupa C: 25-26 aprilie 2020.
Sportsnet Group