sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Pericol pentru comunitate. Bolnavi de la Leamna, în barurile din localitate

Deşi ar trebui să rămână în incinta unităţii medicale pentru a nu îmbolnăvi şi alţi oameni, unii dintre pacienţii Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna merg zilnic la magazinele din localitate. Şi nici nu le este greu să o facă. Gardul unităţii medicale este rupt pe alocuri.

Pacienţii bolnavi de tuberculoză ar trebui să rămână izolaţi până la vindecare. Boala este una contagioasă, care se transmite pe calea aerului. Cu toate acestea, unii dintre pacienţi merg la magazinele din apropiere pentru a cumpăra, între altele, alcool şi ţigări.
Ei reuşesc să scape de privirile paznicilor, întrucât gardul de împrejmuire al unității medicale este rupt pe alocuri.
Situaţia este prezentată într-o informare a conducerii spitalului transmisă Consiliului Judeţean Dolj: „Pacienților nu le este permisă libera circulație în afara spitalului, pe perioada internării, dar sunt și particularități care favorizează accesul în afara unității sanitare, fără acordul personalului. Astfel, spitalul este prevăzut cu un gard împrejmuitor de aproximtiv 2.000 de metri care nu a fost reparat de cel puțin 40 de ani, acesta pe alocuri fiind întrerupt. Curtea spitalului este prevăzută cu un parc cu verdeață iar o parte dintre pacienți au program obligatoriu în aer liber, ca parte a terapiei antibacilare. Lor li se face zilnic instructaj cu privire la obligativitatea de a nu părăsi incinta spitalului, dar având în vedere cele expuse anterior, aceștia au pe unde ieși, cu toate că personal de pază există permanent, o persoană pe tură”.

Zona este monitorizată video, iar pacienţii care pleacă din incinta unităţii medicale sunt, de multe ori, prinşi de cadrele medicale. Însă singura măsură care poate fi luată este o mustrare.
„Suntem în procedură de modernizare, de un an, etapă care va cuprinde și înlocuirea totală a gardului și a porților de acces. Sunt și camere de supraveghere, fiind astfel depistați pacienții care au părăsit incinta, dar singura măsură este mustrarea pentru că un astfel de pacient trebuie să rămână internat până la negativare, fiind un periocol epidemiologic pentu comunitate. Uneori suntem obligați să îi menținem internați, indiferent de comportament, aceștia fiind cu stare socială precară și cu diverse vicii, etilism cronic, tabagism. Tratamentul trebuie urmat poate și luni de zile și de aceea ei găsesc anumite tertipuri pentru a-și continua viciile”, se mai arată în informarea menţionată anterior.
Conform ultimei informări a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, „în România, la sfârșitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi TB (54,5%ooo locuitori), dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani şi 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente.
S-au înregistrat 969 decese, 785 la sexul masculin şi 184 la sexul feminin”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Pfluger). Cele mai contagioase forme sunt cele cavitare și cele extensive. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Politica