Scrimera Ana Maria Popescu, vicecampioană mondială la spadă feminin în această toamnă, a fost desemnată cea mai bună scrimeră a anului 2018 de Federația Română de Scrimă, în cadrul unei gale organizate de forul român de specialitate. Antrenată de Dan Podeanu, Ana Maria Popescu a cucerit, anul acesta, medalia de argint la Mondialele de scrimă de la Wuxi (China), cea mai bună performanță a sa în proba individuală la această competiție, și a ocupat locul 6 la Europenele de la Novi Sad (Serbia).
Ana Maria Popescu a declarat că o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu echipa de spadă va fi grea, dar speră ca exemplul ei să le mobilizeze pe coechipierele mai tinere și fără experiență: „Echipa este încă în formare, trebuie să recunoaștem. Nu suntem la nivelul colegilor din proba de sabie, dar încercăm să strângem rândurile, nu că nu am avea șanse, dar avem nevoie de acel dram de curaj și de încredere. Loc este pentru toată lumea, iar noi trebuie să credem mai mult în șansele noastre. Am mai reușit lucrul acesta o dată, după Jocurile Olimpice din 2012. Eu sunt în sală și fetele ar face bine să profite de experiența mea. Eu mă bucur mereu de energia și tinerețea lor și sper ca împreună să ducem România din nou la Jocurile Olimpice, în proba feminină de spadă”.
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, prezent la Gală, a vorbit despre așteptările pe care le are de la scrima românească în perspectiva Tokyo 2020.
„De la Ana, așteptările sunt cel puțin la fel de mari cum le are ea de la ea. Nu ai cum să ai așteptări mai mari decât medaliile și ceea ce face ea în fiecare zi. Ana, în primul rând, este un model pentru tânăra generație. Pentru fetele tinere din echipă este, cred eu, mai mult decât un model. Avem nevoie ca toți marii campioni să meargă și în afara planșei, în afara sălii, pentru a da copiilor acea încredere că sportul poate fi folositor atât pentru trup și minte cât și în viață. Țînând cont de cele opt medalii cucerite de scrima românească anul acesta, la toate categoriile de vârstă, eu spun că scrima e pe un drum bun. Urmează acum calificările pentru Jocurile Olimpice din anul 2020, iar apoi Jocurile Olimpice. E foarte important ca scrima să rămână o disciplină în care oamenii să aibă încredere că aduce medalii pentru România”.
sursa: cosr.ro