Recent reînființată, fosta câștigătoare a Cupei României la Fotbal din 1943, CFR Turnu Severin, a reapărut în peisajul sportiv după 60 de ani de la dispariție. Nu în iarbă, așa cum juca la vremea respectivă, ci pe parchet, într-un sport născut în urmă cu aproape 3 decenii.
După doar câteva antrenamente, CS CFR Turnu Severin 1943, denumirea sub care va activa oficial clubul menționat, va disputa duminică, de la ora 18:00, în Sala Polivalentă din Drobeta Turnu Severin, un amical cu ACS Viitorul Băleasa, liderul seriei a VI-a din cadrul Campionatului Național de Futsal U19. În urmă cu 2 săptămâni, severinenii jucaseră la Craiova, cu ACS Forța Oltenia, ocupanta locului 3 în cadrul aceluiași campionat. Gazdele s-au impus cu 9-6, însă jucătorii echipei severinene făcuseră anterior doar două antrenamente.
„CFR Turnu Severin, fosta câștigătoare a Cupei României din 1943, revine în fotbalul românesc, după exact 60 de ani de la dispariție și la exact 90 de ani de la prima apariție!
Pe modelul Ripensia Timișoara, cvadrupla campioană națională din perioada interbelică, care a fost reactivată în urmă cu 6 ani, după 6 decenii de absență din fotbalul românesc, am reactivat CFR Turnu Severin! De vreo 3 ani, căutăm un sponsor puternic, din străinătate! Am fost aproape în 2 rânduri. Iarna trecută, chiar am fost în Iordania să expun proiectul unui arab, cu care purtasem anterior o serie de discuții, în acest sens. A rămas în stand-by, din păcate! Oamenii de afaceri sunt reticenți când e vorba să investească în România! Nu mi-am pierdut speranța. Încă mai sper că vom aduce acel investitor serios!
Până atunci, am decis ca în cadrul Clubului Sportiv CFR Turnu Severin să înființăm secția de futsal, cu care vom participa în Campionatul Național U19! Pe viitor, sper să găsesc investitor din străinătate, ca să înființez și secția de fotbal!
Înființat în 1928, sub denumirea de Sborul Turnu Severin, titulatura sub care joacă în campionatul regional, Grupul Sportiv CFR Turnu Severin promovează, pentru prima dată, în Divizia B în sezonul 1939-1940, când ocupă locul 9 în seria a II-a a Diviziei B. În sezonul 1940-1941 ocupă primul loc și obține, în premieră pentru fotbalul severinean, promovarea în primul eșalon al țării, dar campionatul se întrerupe din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
În perioada 1941-1945 participă în cadrul formulei restrânse a campionatului național, unde devine chiar vicecampioană. În același timp, are o remarcabilă prestație în Cupa României, reușind să-și adjudece trofeul în 1943, după ce trece pe rând de: SSM Reșița (2-1), Universitatea Cluj (3-0), Jiul Petroșani (2-1) și, în finală, Sportul Studențesc București (4-0). Din lotul echipei noastre faceau parte câțiva jucatori de lot național, aduși de la Ripensia Timișoara sau AMEFA Arad, cei mai cunoscuți fiind atacantul Silviu Bindea (27 de selecții la echipa națională / 11 goluri), portarul Dumitru Pavlovici (18 selecții) și mijlocașul Zoltan Beke (6 selecții).
În 1945, campionatul se întrerupe definitiv. Se reia în 1946, însă, în mod abuziv, CFR Turnu Severin este nevoit să susțină un meci de baraj pentru menținerea în Divizia A cu FC Craiova, pe care îl pierde, din păcate! În această perioadă, nou-înființatele Steaua și Dinamo sunt introduse direct în Divizia A!
În Divizia B, CFR Turnu Severin ocupă locul 9 (1946-1947), locul 4 (1947-1948) și locul 11 (1948-1949), retrogradând în campionatul regional (Divizia C). Revine în Diviza B în 1952, purtând numele de Locomotiva Turnu Severin, și ocupă în continuare următoarele locuri în clasament: 8 (1952), 5 (1953), 11 (1954), 4 (1955) și 13 (1956), după care retrogradează din nou în Divizia C.
În sezonul 1957-1958 își reia numele tradițional de CFR Turnu Severin și activează în Divizia C, ocupând locul 5 în seria a 2-a. Acesta a fost ultimul sezon din istoria clubului. Deși nu a retrogradat, echipa s-a desființat! Locul ei a fost luat, la scurt timp, de CS Drobeta Turnu Severin, apoi Metalul Turnu Severin, CSM Drobeta Turnu Severin, AS Drobeta și FC Drobeta!
În 2018, CFR Turnu Severin revine! Sper să nu se mai desființeze niciodată!
Împreună putem reînvia fotbalul severinean. HAI CFR, HAI SEVERIN!”, se arată în comunicatul remis de Clubul Sportiv CFR Turnu Severin 1943.