Cea mai importantă investiție din Bănie, stadionul „Ion Oblemenco”, cheltuie mai mult decât produce. În 7 luni a înghițit o grămadă din banii craiovenilor.
Când faci o investiție, inclusiv publică, scopul e ca ea să-ți aducă beneficii, nu să devină o gaură neagră. Cea mai mare investiție din Craiova din 89 încoace, stadionul de fotbal, în care s-au băgat 55 de milioane de euro, potrivit estimărilor oficiale, nu a ajuns încă să echilibreze balanța de încasări și cheltuieli. Din contră, este pe minus cu 200.000 de euro. Principalul beneficiar al arenei este clubul de fotbal CS Universitatea Craiova.
În urma unei cereri formulate în baza Legii 544/ 2001, referitoare la liberul acces la informațiile de interes public, Primăria Craiova ne-a furnizat datele financiare ale arenei inaugurate în noiembrie 2017 pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2018. Potrivit acestora, managementul autorităților locale este momentan deficitar spre falimentar, 200.000 de euro fiind pierderile generate de folosirea stadionului.
Venituri de 628.653,61 lei
Doar două surse de încasări a reușit să fructifice Primăria Craiova în 7 luni de administrare a stadionului Ion Oblemenco, și anume evenimentele sportive, adică meciurile celor de la CS Universitatea Craiova și cele două organizate de FRF, și „tur stadion, grupuri de minim 10 persoane”. Grosul banilor au venit, fără îndoială din meciuri: U Craiova 1948 CS folosește stadionul în schimbul a 10% din cuantumul biletelor și abonamentelor vândute. A contribuit și FRF prin oraganizarea amicalului România – Suedia și a Supercupei României, virând în contul Primăriei 74.200 lei (37.100 pe meci).
Cheltuieli de 1.513.327 lei
De la darea în folosință a stadionului până la 31 iulie 2018 s-au băgat în el peste 1.5 milioane de lei. Unde s-au dus banii? Cheltuielile efectuate au fost și sunt cele generate de asigurarea funcționării și întreţinerea / exploatarea bunului (în perioada de garanţie) la standardele impuse de clasa obiectivului/nivelul pentru care a fost proiectat și se referă la: utilități-energie electrică, agent termic, apă precum și la servicii cu personal autorizat conform prescripțiilor tehnice, e răspunsul autorității locale.
Total cheltuieli pentru Stadion achitate de Primăria Craiova, aferente salariilor, contribuțiilor și utilităților, în perioada ianuarie – iulie 2018, se ridică la 1.513.327 lei, incluzând în această sumă și plata facturilor aferente cheltuielilor pentru stadion de la sfârșitul anului 2017, indică Primăria.
Raport venituri – cheltuieli!
Dă cu minus momentan. Pentru că, în 7 luni, încasările cu utilizarea stadionului au fost peste veniturile realizate din folosința lui. Cu 884.675 lei, adică aproape 200.000 euro.
Primăria Craiova a prezentat și soluțiile pentru recuperarea pierderilor
În răspunsul pe care ni l-a trimis, Primăria Craiova ne indică și de unde intenționează să echilibreze acest raport. Pe scurt: din folosirea hotelului, a sălii de conferință și restaurantului, precum și din strategia de promovare a stadionului.
Pe lung: „Punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului Local privind închirierea tuturor spațiilor din incinta Complexului – hotel, sală de conferințe, restaurant etc., dar și strategia de promovare a obiectivului în vederea atragerii de organizatori de evenimente care este în curs de finalizare va conduce la creșterea substanțială a veniturilor și, automat, la scăderea cheltuielilor. În acest sens, menționăm că, în această perioadă, personalul responsabil din cadrul Complexului Stadion este în proces de documentare vizavi de modul în care pot fi organizate evenimente pe un obiectiv de anvergura stadionului din Craiova și care sunt măsurile necesare pentru a nu afecta gazonul / suprafața de joc de la evenimentele fotbalistice”.