Parlamentarii PSD de Dolj vor vota moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, rămânând alături de Liviu Dragnea a anunțat, duminică, președintele organizației județene, Claudiu Manda, afirmând că el este unul dintre cei care au cerut demiterea premierului.
Deciziile au fost luat în Biroul Executiv Județean al PSD Dolj.
„Noi rămânem un partid unit la nivelul organizației județene Dolj, rămânem un partid solidar cu celelalte organizații județene și solidar cu conducerea organizației naționale, CEx-ul pe care văd că acum îl critică domnul Sorinel Copilul de Aur”, a spus Claudiu Manda referindu-se la premierul Sorin Grindeanu și făcând aluzie la un cântăreț de manele, acesta adăugând că PSD Dolj rămâne solidar cu Liviu Dragnea.
„Este de neconceput ca domnul Grindeanu să se alieze cu domnul Victor Ponta și să încerce să fure guvernarea”
Președintele PSD Dolj l-a criticat pe Sorin Grindeanu afirmând că acesta avea de mult „un plan” și nu mai făcea parte din echipă.
„Este de neconceput ca domnul Grindeanu să se alieze cu domnul Victor Ponta și să încerce să fure guvernarea nu știu dacă, eventual, și partidul, în contextul în care la alegerile parlamentare noi vorbeam de PSD și Victor Ponta vorbea de PRU.
Până la urmă noi suntem într-o situație în care Grindeanu nu mai face parte din echipa PSD și dacă ne uităm și tot observăm că avea un plan, nu mai făcea parte din echipa PSD dinainte de a se declanșa evaluarea și procedura de demitere.
Domnul Sorin Grindeanu a fost propus prim-ministru de președintele Liviu Dragnea și votat în unanimitate de celebrul CEx pe care acum îl contestă. Votat, aplaudat, încurajat, sprijinit. Până la urmă, când am intrat în ședința de CEx nu am intrat cu gândul că vrem neapărat să-l dăm jos pe Sorin Grindeanu, ci cu gândul că așteptăm evaluarea și am văzut câte măsuri erau îndeplinite din câte erau. Toată această discuție a scos la iveală planul pe care îl avea și nu îl avea de o zi, de două, trei, alianțele pe care le făcuseră și toate intențiile pe care le aveau. Domnul Grindeanu nu mai era dinainte de evaluare un om care să tragă la căruța PSD, să-l intereseze programul de guvernare, ci mai degrabă era într-o echipă în care îl interesa un alt pol de putere în afara PSD, în interiorul PSD, cu sprijinul USR, PNL, PMP, nu știu care partide de opoziție, Tapalagă, servicii, Macovei, toate de partea celui bun, curat, frumos, drept, înalt și cu ochii albaștri, Sorinel Copilul de Aur. Cred că este foarte clar planul pe care îl aveau, eu am fost unul dintre cei care am cerut să-l demitem pe Sorin Grindeanu”, a afirmat Claudiu Manda, președintele PSD Dolj.
Olguța Vasilescu: De la începutul lunii mai ne-am dat seama că programul de guvernare este aproape blocat
Pe de altă parte, ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat, duminică, la Craiova că Executivul de la București a intrat într-un blocaj în ceea privește implementarea programului de guvernare încă din luna mai, din cauza „coordonării foarte proaste”.
„Din ministerul meu toate proiectele de ordonanță au ieșit dar au fost blocate în avizare la alte ministere din cauza coordonării foarte proaste. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este unul dintre punctele cheie ale programului de guvernare. Ar fi trebuit să fie implementat până la această dată. Ministrul Economiei nu are nicio vină că nu a fost implementat, pentru că el a transmis premierului întregul pachet încă din luna mai, ori până acum, nu am mai auzit nimic de la premier ca să-l transforme într-o ordonanță de urgență. A fost clar că au intervenit foarte multe blocaje, acum ne dăm seama că deliberat ca să nu se pună în aplicare programul de guvernare. Din păcate. De la începutul lunii mai ne-am dat seama că programul de guvernare este aproape blocat, în sensul că noi trimiteam măsurile, trebuia luată decizia politică, respectiv transformarea în ordonanță de urgență, și mai departe totul era blocat”, a declarat Olguța Vasilescu.
Vasilescu a mai spus că premierul Sorin Grindeanu nu mai răspundea la telefon unor miniștri, blocând anumite proiecte.
„Ministrul Transporturilor, de exemplu, pentru autostrada, putem să-i spunem autostradă, Pitești – Craiova ar fi trebuit să lucreze acum după altă legislație, după legea achizițiilor strategice. Asta însemna niște termene mult mai scurte. Nu a putut să organzieze licitație după această lege, pentru că nu a avut legea. Legea a fost blocată. Nu i se mai răspundea la telefon de către premier. De foarte multe ori a încercat să-l sune, să ia legătura să îi explice că are o problemă, premierul nu i-a răspuns la telefon. Doamna Sevil Shhaideh i-a spus în mai multe rânduri că trebuie să deblocheze ultima condiționalitate pe care o avem la Comisia Europeană pentru absorbția de fonduri europene și vrea să participe la discuția cu domnul Junker și cu doamna Corina Crețu atunci când vin în România. Nu-l costa nimic pe premier ca lângă el să apară și vicepremierul României și ministrul care are în sarcină și în coordonare fondurile europene, să fie prezent la această masă să spună care sunt problemele pe care le are. Nu a fost invitată doamna Sevil Shhaideh. Fiecare ministru are o problemă, inclusiv eu cu legea salarizării care ar fi trebuit să fie promovată de guvernul României. Au intervenit tot felul de blocaje și a trebuit s-o transmitem Parlamentului României. De altfel, legea s-a și lucrat la partid în proporție de 90%”, a mai afirmat Olguța Vasilescu.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost citită duminică în plenul Parlamentului și va fi dezbătută şi votată în şedinţa comună de miercuri a Parlamentului, la ora 11:00, potrivit deciziei Birourilor Permanente Reunite.