Reprezentanţii sindicatelor din Poliţie, inclusiv cei din Dolj, anunţă proteste, nemulţumiţi de negocierile purtate cu Ministerul Muncii, vizând majorarea salariilor. Aceasta, în ciuda faptului că, potrivit Ministerului, s-a căzut la un acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare.
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen-Daniela Dan şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea au avut, luni, consultări cu sindicatele sindicatele reprezentative din ordinea publică (personal MAI), dar şi ale personalului contractual din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, pe tema proiectului legii salarizării unitare.
“Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare. Totuşi, reprezentanţii MMJS au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadvertenţe, după o mai atentă consultare a documentelor”, anunţă Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.
Sindicaliştii au cerut însă aplicarea Hotărârii de Guvern 1/2017 şi în cazul poliţiştilor.
„Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”, se arată în HG 1/2017.
În prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009, arată sindicaliştii din Poliţie.
„Ne-au chemat să ne spună că, de fapt, nu au bani, că nu pot să aplice sporul la 1.450 lei. Suntem proştii ţării. Poliţiştii au ajuns ultimii oameni. O femeie de serviciu câştigă 35 milioane şi un agent de poliţie 25 milioane lei (vechi)”, a declarat, pentru „Jurnalul Olteniei”, Elvis Măceşanu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor Dolj.
Acesta a mai afirmat că în cadrul discuţiilor de la Minister li s-a transmis că legea unică de salarizare ar urma să schimbe situaţia, dar că nu crede că acest lucru se va întâmpla.
„Sunt promisiuni cu legea unică de salarizare, dar pe noi ne dezavantajează. Că să avem răbdare, când o intra legea unică de salarizare că se rezolvă toate problemele. Nu cred că se va rezolva nicio problemă. Tensiunile sociale pe care le-au creat că au dat bani decât pentru unii o să se adâncească”, a spus Măceşanu.
În acest context, poliţiştii anunţă miting de amploare, pe 16 martie, la Bucureşti. De asemenea, pe 23 — 24 martie sunt programate pichetări în faţa Ministerului Muncii, iar în data de 25 martie miting de la Ministerul de Interne către Guvern.
În schimb, Ministerul Muncii arată că s-a convenit ca discuţiile asupra revendicărilor personalului Ministerului de Interne să continue.
„Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii”, se arată în comunicatul transmis de Minister.
Și ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a precizat că la nivelul Guvernului se analizează în acest moment în ce măsură pot fi satisfăcute cererile sindicatelor din poliţie, iar o decizie se va lua după ce reprezentanţii Ministerului Muncii se vor consulta cu cei ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului de Interne.
„Nu ne dorim ca nimeni să iasă în stradă pentru drepturi salariale, pentru că sunt drepturi pe care noi vrem să le acordăm. Avem, până în 2021, creşteri eşalonate chiar şi de 200%, în medie, pentru salariile mici. Cât de curând proiectul noii legi a salarizării va fi definitivat, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere, iar la întâi iulie să intre în vigoare, astfel încât majorările salariale să se realizeze etapizat, până în 2021″, a spus Gabriel Petrea la finalul negocierilor cu sindicatele din Poliţie, potrivit Mediafax.
Marţi, la sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale sunt aşteptaţi, la consultări, reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi asistenţă socială, iar, în perioada următoare, vor avea loc discuţii cu reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale.
De asemenea, că s-a decis formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale.
Mediafax a obţinut proiectul prezentat, luni, sindicatelor din Ministerul de Interne. Potrivit documentului, creşterile salariale se vor face gradual până în anul 2021, cea mai mare majorare fiind pentru gradul de soldat din MApN, de 267%, în timp ce la MAI, creşterea cea mai mare va fi la funcţia de plutonier major, de 126%.
Majorările graduale, în următorii patru ani, vor fi diferite pentru salariaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Apărării Naţionale (MApN), astfel încât, la finalul anului 2021, cele două categorii să aibă salariile egale.
Un exemplu, şeful statului major general, secretar de stat-şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, prim adjunctul Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorul Serviciului de Pază şi Protecţie ar urma să aibă un venit de 10.265 lei (la finalul lui 2021), majorările urmând să fie de: 14% în anul 2018 şi 19% în anul 2021, în cazul funcţiilor MAI, respectiv de 84%, în anul 2018 şi 92% în anul 2021, în cazul funcţiilor MApN, arată sursa citată.
Diferenţele mari dintre procentele cu care vor creşte salariile sunt date tocmai de veniturile diferenţiate din acest moment pe acelaşi grad, mai scrie MEDIAFAX.
Salariile vor creşte, potrivit proiectului prezentat sindicatelor, şi pentru angajaţii din sistemul penitenciar, acolo unde sindicaliştii se plâng că s-a ajuns la un deficit de 8.000 de oameni, iar un angajat a ajuns să păzească 300 de deţinuţi.
Conform proiectului legii salarizării unitare, funcţiei corespunzătoare gradului de agent-agent şef principal penitenciare, majorarea este de până la 57% (până în 2021).
De majorări de doar 1% sau 3-5% vor beneficia angajaţii din MAI pe funcţiile de chestor principal de poliţie sau comisar şef de poliţie/penitenciare, mai arată MEDIAFAX.