sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Foto/Video. Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Craiova

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată și la Craiova, marți, printr-o ceremonie militar-religioasă, la care au participat atât reprezentanți ai autorităților locale și județene, cât și ministrul Muncii, fostul primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

 

Prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, a vorbit auditoriului despre importanța zilei de 24 Ianuarie.

„Astăzi trebuie să ne aducem aminte că în urmă cu 158 de ani, la 24 Ianuarie, s-a realizat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Aceasta a fost ziua care a demonstrat că naţiunea română poate să stea la masă cu toate naţiunile europene, a fost ziua în care a demonstrat tăria de caracter, curajul şi eroismul poporului român. (…) Pentru tot ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să fim recunoscători înaintaşilor noştri care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim, astăzi, într-o ţară independentă şi suverană, să ne bucurăm de libertate şi de valorile naţionale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În numele meu şi al Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj vă doresc din toată inima să vă bucuraţi de această sărbătoare alături de cei dragi. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să reînvăţăm să ne iubim ţara, să o apărăm şi să o respectăm. La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România!”, a spus Sorin Răducan.

2017 – un deceniu de apartenență la Uniunea Europeană

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a explicat că, odată cu Mica Unire, România a intrat într-un proces de aliniere la valorile europene.

„24 Ianuarie 1859 a fost și punctul de început al unui proces de modernizare statală și aliniere la valorile europene, piloni ai unui prezent onorant, în care România este o voce respectată în spațiul comunitar, sărbătorind un deceniu de apartenență la Uniunea Europeană și de participare la adoptarea deciziilor majore care definesc viitorul. În calitate de președinte al Consiliului Județean, doresc să adresez tuturor craiovenilor și doljenilor, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, cele mai alese gânduri ale noastre, alături de calde urări de sănătate, putere de muncă și mult succes în noul an”, a transmis Prioteasa celor prezenți.

Și viceprimarul cu atribuții de primar, Mihail Genoiu, a amintit despre implicarea Craiovei în acest eveniment.

„Momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 158 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou „Hora Unirii la Craiova”, când, la București, se vota în unanimitate unirea Țării Românești cu Moldova”, a spus Mihail Genoiu.

 

După alocuțiuni, a avut loc depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, defilarea gărzii de onoare, muzica militară prezentând onorul autorităților participante. Cei care au dorit s-au prins, la final, în tradiționala horă, în fața primăriei. Majoritatea celor care s-au prins în horă au fost membri PSD și ADLE, celelalte formațiuni politice optând să nu ia parte la horă.

Politica