sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Eugen Nicolăescu, la Craiova: Lucrările la spitalul regional ar trebui să înceapă la sfârşitul anului viitor

 

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a venit, sâmbătă, la Craiova pentru a se întâlni cu medicii din Bănie, într-o dezbatere pe teme de sănătate. Printre subiectele de interes abordate în cadrul întâlnirii, s-a numărat şi construirea, la Craiova, a spitalului regional, salarizarea unitară din sistemul bugetar, dublarea salariilor tuturor medicilor, sau necesitatea unui spital regional de pediatrie. Tot sâmbătă, la sediul Partidului Naţional Liberal din strada Fraţii Buzeşti nr. 6A, Eugen Nicolăescu, Nicolae Giugea, Mario Ovidiu Oprea şi Ionuţ Stroe au susţinut o conferinţă de presă.

Am avut o întâlnire foarte interesantă cu circa 100 de reprezentanţi ai sistemului de sănătate din Craiova şi din Dolj şi s-au dezbătut probleme de actualitate ale sistemului de sănătate şi plecăm fiecare cu o multitudine de probleme care au fost ridicate şi care trebuie rezolvate în sistemul de sănătate”, a spus Nicolae Giugea, preşedinte PNL Dolj.

Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii în guvernul Tăriceanu, a vorbit despre eforturile care s-au făcut pentru construirea unui spital regional, la Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întâlnirea cu lumea medicală doljeană, din punctul meu de vedere a fost utilă, interesantă şi plăcută. Utilă pentru că ne-am amintit o serie de probleme importante pentru judeţul Dolj, interesantă pentru că lumea medicală doljeană dă dovadă de un grad înalt de responsabilitate şi profesionalism şi nu în ultimul rând, cred că o serie de probleme care s-au născut la această întâlnire pot săşi găsească o rezolvare foarte clară chiar pe temele pe care noi ni le-am asumat în programul de guvernare. Am prezentat eforturile care s-au făcut de aproape 10 ani de a se realiza un spital general de urgenţă, la Craiova. Cele trei spitale regionale de urgenţă, Craiova, Iaşi şi Cluj sunt, cum s-ar spune, în linie dreaptă, în sensul în care se reevaluează studiile de fezabilitate, există un teren nou dat de Ministerul Apărării Naţionale, se reevaluează serviciile medicale şi probabil începutul anului viitor va duce la declanşarea licitaţiei pentru finalizarea studiului şi dacă toate lucrurile vor merge în regulă şi nu mai intervin alţii care să se opună, la sfârşitul anului viitor ar trebui să asistăm la începutul demarării lucrărilor la spitalul regional de urgenţă din Craiova”, a spus Eugen Nicolăescu.

Aproximativ trei ani va dura ridicarea construcţiei care va costa 120 de milioane de euro şi care va fi ridicată pe un teren aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, a afirmat fostul ministru.

Un asemenea spital se realizează în circa trei ani de zile, cel puţin asta spun constructorii, dar vorbim despre un spital la cheie, adică un spital care are absolut toate dotările la nivelul anului 2020, probabil, când va fi gata spitalul şi rămâne să vedem dacă rămâne la 600 de paturi sau va creşte numărul de paturi. Costul estimat în 2008 era de 120 de milioane de euro, sper ca acest cost să fie mai mic pentru că avem alte preţuri acum decât aveam în 2008. A doua problemă pe care mi-au ridicat-o cei de aici a fost necesitatea existenţei unui spital cu statut regional, de copii. Există foarte multe nemulţumiri din partea sistemului medical că pediatria nu este tratată cu suficientă responsabilitate, nu sunt asigurate cele mai bune condiţii şi mi s-au adus la cunoştiinţă foarte multe neajunsuri şi atunci eu cred că ar trebui, începând de poimâine (n.r. luni), autorităţile locale, începând cu DSP-ul, cu Ministerul Sănătăţii să facă o evaluare a modului în care trebuie restructurate activităţile medicale în judeţ, pornind de la pilonul fundamental, viitorul spital regional şi în funcţie de asta văzut, din toate imobilele, din toate serviciile medicale şi să se redimensioneze alocările de spaţii care sunt astăzi şi cea mai mare parte sper să fie asigurată către pediatrie”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a vorbit şi despre dublarea salariilor medicilor, dar şi despre salarizarea unitară din sistemul bugetar.

Un medic care, astăzi, dă examenul de rezidenţiat pe post, de a doua zi el va fi încadrat cu salariul de medic rezident, dar dublat. Deci, pentru toţi cei care vor să facă rezidenţiat pe post vor avea salariul dublat din prima zi de rezidenţiat. Este o metodă economică care îl atrage pe respectivul absolvent de medicină să intre în acest regim de pregătire şi de retribuie. De asemenea o serie de bonusuri care îi vor fi acordate pentru relocare, pentru navetă. E clar că numai prin metode economice putem să stimulăm rămânerea medicilor în ţară şi mai ales a celor foarte tineri. Pentru ceilalţi, le-am comunicat celor din sistemul medical, cel puţin două prevederi din sistemul nostru de guvernare şi anume, începând cu 1 iulie 2017, dublarea salariilor tuturor medicilor, iar tot cu 1 iulie 2017 creşterea anuală cu 20% a restului de personal medical până la dublarea acestuia. Am atins problema salarizării unice a sistemului bugetar şi le-am explicat foarte clar mai ales sindicatelor şi mă bucur că am găsit înţelegere, că adoptarea unei legi besmetice, demagogice, populiste, iraţionale înseamnă, o dată, că ea nu se va aplica niciodată pentru că nu sunt resurse bugetare şi, doi, va crea şi mai mari dezechilibre pe categoriile de salarii bugetare fiindu-le necesare în loc de trei ani pentru refacerea tuturor corelărilor, peste zece ani, ceea ce înseamnă o nebunie dacă ne gândim la cei care lucrează în sistemul bugetar şi vor săşi planifice o carieră”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Material electoral

Politica