sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Situaţie incertă la cartierul chinezesc

Lucrările la cartierul de locuinţe de pe strada Caracal se desfăşoară într-un ritm destul de scăzut, după cum recunosc chiar reprezentanţii societăţii care se ocupă de construirea blocurilor de locuinţe. Ambele părţi, atât municipalitatea, cât şi reprezentaţii societăţii, trag nădejde ca măcar lucrările pentru cele 250 de locuinţe destinate Ministerului Apărării Naţionale, de la care a fost preluat terenul, vor fi gata în luna ianuarie, atunci când expiră termenul de trei ani valabil prin hotărârea de Guvern de preluare a terenului. În caz contrar, terenul se va întoarce la MApN şi investiţia va fi pierdută. Concret, firmele mai au la dispoziţie maxim trei luni pentru a termina toate blocurile pentru MApN.

Cartierul de locuinţe care se construieşte pe strada Caracal, pe terenul preluat de la Ministerul Apărării Naţionale şi concesionat de către Primăria Craiova către societatea Shandong Ningjian Construction Group, pluteşte în incertitudine. La ora actuală, doar câteva zeci de muncitori sunt pe şantier, mai exact cei de la societatea Confrasilvas. Reprezentantul companiei, consultantul Corneliu Stănescu, a explicat pentru Jurnalul Olteniei că, într-adevăr, ritmul lucrărilor este scăzut şi că, în această perioadă, sunt purtate discuţii în China în vederea aprobării fondurilor pentru a extinde lucrarea pe tot şantierul.

Se lucrează, într-adevăr, într-un ritm mai scăzut”

Policlinica Buna Vestire Craiova

În momentul acesta, sunt 40 de muncitori pe şantier. Se lucrează, într-adevăr, într-un ritm mai scăzut, la cele trei blocuri din faţă. Administratorul firmei Shandong Ningjian este plecat în China, ca să discute exact pe problemele care sunt acum pe şantier, mai exact pentru a obţine aprobarea fondurilor pentru a extinde lucrările pe toate blocurile. În jurul datei de 20 (octombrie – n.r.), acesta se va întoarce şi atunci vă voi putea spune ceva concret. În cel mai rău caz, locuinţele pentru MApN vor fi gata în luna ianuarie. Autorizaţia de construire expiră şi ea atunci, iar aceasta se poate prelungi, cu minim 15 zile înainte de expirare, pentru un an”, a explicat Stănescu.

Întrebat dacă există plăţi restante pentru lucrările desfăşurate după deblocarea situaţiei financiare a societăţii, care a stagnat pentru luni bune construcţia cartierului, aceasta a spus că nu există o problemă din acest punct de vedere.

Noi lucrăm cu Confrasilvas, care are trei firme subcontractate. Relaţia dintre ei şi subcontractori nu este problema noastră. În momentul acesta, se lucrează la situaţia de plăţi pentru luna septembrie, iar când ne-o vor trimite, societatea chineză o va plăti. Plăţile pentru ce s-a lucrat în luna august au fost făcute. Cred că blocurile pentru MApN vor fi gata la timp. Eu zic că lucrurile rele au trecut”, a mai precizat consultantul companiei.

Precontractările pentru MApN, preconizate să înceapă în curând

La rândul său, şi primarul Craiovei a explicat că autorizaţia de construire se poate prelungi şi că lucrările vor fi gata, cel puţin pentru locuinţele MApN.

Cred că lucrările pentru locuinţele destinate MApN vor fi gata. Despre restul, nu cred. Autorizaţia se poate prelungi, ca la orice entitate, iar despre plăţi, ştiu că sunt la zi”, a precizat primarul. Surse apropiate proiectului au explicat pentru Jurnalul Olteniei că, în perioada următoare, va exista şi o întâlnire cu reprezentanţii armatei, pentru a discuta despre proiect.

În iulie 2015, atunci când a fost organizată o zi a porţilor deschise pe şantier, Yang Gencai, preşedintele companiei, declara că „suntem la primul nivel. Cele 23 clădiri vor fi construite simultan.Se estimează că în anul 2017 în luna iulie vor fi puse în vânzare”, preciza acesta.

La momentul de faţă, nici măcar nu au început precontractările pentru cumpărarea locuinţelor. Cel mai probabil, acestea vor începe în curând, însă numai pentru locuinţele destinate Ministerului Apărării Naţionale.

Lucările la cartierul de locuinţe au început în luna martie 2015. Conform contractului de concesiune, concesionarul, în speţă, societatea Shandong, „are obligaţia de a pune la dispoziţia M.A.N un număr de 250 unităţi locative din totalul celor realizate pe cheltuiala proprie, în condiţiile impuse prin contractul de concesiune, în vederea cumpărării de către personalul Ministerului Apărării Naţionale (…) Concesionarul are dreptul la înstrăinarea imobilelor construite de el, asigurând un drept de preemţiune la cumpărarea a 250 de unităţi locative angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale”, se arată în contract.

Ce spune hotărârea de Guvern?

Conform hotărârii de Guvern privind transmiterea terenului de pe strada Caracal de la MApN la Primăria Craiova, HG 1.052/11.12.2013, dacă locuinţele pentru MApN nu sunt gata la 3 ani de la preluarea imobilului, terenul revine către MApN.

După preluare, imobilul transmis potrivit alin. (1) se va utiliza în vederea construirii de locuinţe, într-un termen de cel mult 6 ani de la data preluării acestuia, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 566/2013, modificată şi completată prin Hotărârea nr. 667/2013. (…) Consiliul Local al Municipiului Craiova se obligă potrivit hotărârilor acestuia, prevăzute la art. 2 alin. (2), să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului prevăzut la art. 1, în vederea cumpărării de către personalul Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii, în termen de maximum 3 ani de la data preluării acestuia”.

Concret, apartamentele pentru MApN trebuie să fie gata în maxim trei ani de la preluarea terenului, care s-a realizat la începutul anului 2014, conform protocolului 7399/2014, iar întreg proiectul în termen de maxim şase ani.

În hotărâre mai este specificat că, dacă nu se respectă destinaţia, obligaţia şi termenele amintite mai sus, terenul revine de drept MApN.

În cazul în care nu se respectă destinaţia imobilului, obligaţia şi termenele prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3, acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”, se menţionează în hotărârea de Guvern.

Politica