sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Reabilitarea Clinicii de Oncologie se lasă aşteptată

Axele de finanţare pe fonduri europene nu s-au deschis, iar ghidurile împiedică extinderea lucrărilor

În noiembrie anul trecut, consilierii judeţeni aprobau documentaţia tehnico-economică – faza DALI- pentru obiectivul de investiţii „Reparaţii capitale şi extindere la Clinica de oncologie şi Clinica de dermatologie – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”. Acum documentaţia este depusă la primărie pentru a se obţine autorizaţia de construire. Rămâne însă problema finanţării, întrucât pentru realizarea obiectivului ar fi nevoie de aproape 9 milioane de euro.

În şedinţa, de joi, a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Laurenţiu Ivanovici, consilier judeţean PNL, a afirmat că banii din fondul de rezervă al instituţiei ar putea fi direcţionaţi către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova pentru investiţii, cerând totodată detalii despre stadiul implementării proiectului reabilitării clinicii de oncologie din cadrul unităţii medicale.

Pentru că mai este puţin şi se termină anul, aş vrea să întreb în ce stadiu mai este proiectul privind reabilitarea clinicii de oncologie. S-au întocmit de-a lungul timpului nu mai puţin de trei documentaţii pentru a reabilita această clădire. Cheltuim bani pe studii de fezabilitate, pe proiecte tehnice şi e mai greu să găsim finanţare pentru lucrări”, a afirmat Ivanovici.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Documentaţia pentru această lucrare a fost finalizată şi deja depusă la primărie pentru a se obţine autorizaţia de construiree, însă, încă se caută o soluţie pentru finanţarea lucrărilor.

Noi ne dorim să realizăm acest obiectiv prin atragerea de fonduri europene. O posibilitate ar fi fost pe POR AXA 8 care încă nu a fost lansată. Însă din ce am studiat până acum se pare că nu vom reuşi să depunem acest proiect pe fonduri europene întrucât nu ne permite să facem şi extindere. Dar fără această extindere, funcţionalitatea secţiei ar fi afectată. Speranţa noastră este ca Ministerul Dezvoltării să modifice ghidul şi să putem să realizăm spitalul de oncologie cu bani europeni incluzând extinderea. Am făcut propunere în acest sens”, a precizat Ileana Măjină, directoarea Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj.

În şedinţa din luna noiembrie a anului trecut, atunci când s-a aprobat documentaţia tehnico-economică – faza DALI- pentru acest obiectiv de investiţii, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a afirmat că este nevoie de 8,7 milioane de euro.

Vorbim de o construcţie de 25 de ani care iniţial a fost destinată să fie cămin de nefamilişti. A ajuns să fie spital de oncologie şi cu o secţie de dermatologie, fără lifturi, fără saloane speciale, fără săli de operaţii, iar în ultimii 25 de ani nu s-a mai făcut niciun fel de intervenţie. Am hotărât să reabilităm ceea ce aveam, iar pe de altă parte să venim cu încă două clădiri, prin care să dublăm numărul de paturi. Dotăm vechea secţie cu lifturi exterioare, cu tot ceea ce este necesar şi mai primim încă o secţie, mai nouă, de hematologie. Avem nevoie de circa 8,7 milioane de euro. Va trebui să găsim soluţii pentru aceşti bani, fie pe Programul Operaţional Regional, fie pe alte fonduri”, a declarat atunci preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme, Cristinel Iovan, a precizat atunci că se încearcă obţinerea de fonduri europene pentru spital şi prin programe comune cu autorităţile din Vidin.

Politica